Thursday, 31 March 2011

Hari yang mendebarkan =p

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum wbt. ^^

Siapa kat sini dah ada lesen Kereta??? (angkat tangan!~)http://www.emocutez.com

hemm...ramai juga yer.. (p/s:to liyana tak yah la angkat tangan,tau la lulus,huhuhu..)

Untuk entry kali ini,ana nak cerita pengalaman ana belajar di sekolah memandu melati dan ujian JPJ(yang menggerunkan tu~) ;D

Hari selasa yang lepas tu..{29/3/11} ,hari yang mendebarkan tu,huhuhu...JPJ test
lepas ambil no.siri kat office dia kesemua calon yang bakal diuji oleh pegawai JPJ terpaksa?? beratur untuk dapat kan tag no.siri tadi utk digantung di leher.No.siri ana emmm....kalau tak silap warna kuning 39 (kotttt... lupa,suda~)

okeyh~lepas dapatkan tag no. masing2 gantungkn di leher anda kalau tak mahu kena marah~http://www.emocutez.com huhuhu...tak de la kena marah sampai mcm ni ~gimik je

lepas tu,tunggu untuk masuk bilik dengar ceramah dari "ketua pegawai JPJ"
aduh~ramai sgt2 dlm bilik tu yang tunggu utk dengar ceramah,maklum lah kan~musim2 mcm ni la bebudak lepasan SPM yg paling ramai sekali (termasuk ana la~)yang tak berkesempatan nak dapat kan tempat duduk,okeyh la~diri jer tak lama pun.(ana???berdiri la jg)

Pegawai JPJ tu kata:Utamakan keselamatan,pakai tali pingang keselamatan dan bla...bla..bla...(byk lg la kalau nak terangkan) aiiceehh..mcm la ingat sgt~
n tak lupa juga Pegawai JPJ tu kata tak payah la takot dgn kami,kami tak makan orang,kami makan nasi =D
then,sesorang no.siri dipanggil utk isi borang JPJ sehingga la no.siri ana yg dipanggil,aduh~mcm mne pula boleh tak dengar tadi.ok,cover2 tak de la lambat bertindak balas sgt.
lepas tu,pergi la jalan sampai kat pondok menunggu utk di test oleh JPJ.ramai sgt2~
sabar je la tunggu,http://www.emocutez.com

giliran demi giliran mendahului~dan barisan kerusi masih dipenuhi mengikut no.siri masing2.

tetiba...http://www.emocutez.comseorang kaum hawa(lebih kurang sebaya) yg duduk kat sebelah ni bersuara:errr...tak takot ka?nampak relax shj.
ana:hemm...takot jg la(tak kan nak tunjuk,dlm hati ni berdebar la cik kak oii~)

Macam2 gelagat la masa tunggu tu sambil tengok calon2 lain yang sedang di test di bawah(kat kawasan kena test,kawasan menunggu di atas).Paling ramai sekali kaum cina.Sambil tengah tengok tu ada juga calon2 yg gagal(sudah semestinya la ada kan,termasuk ana) contohnya mcm langgar tiang tu ka,naik bukit terundur/terkeluar dari garisan kuning.Bila dengar tiang terjatuh atau lihat kereta yg naik bukit tu gagal,ada jer suara sumbang bunyi oooouuuwwwcchhh~(lebih kurang maksud dia mcm aduh,mungkin)http://www.emocutez.com mahu tak bunyi mcm tu,maksudnya gagal la test JPJ anda(gagal utk test yg bukit maksudnya tak bleh dh buat parking n 3 penjuru TAPI! untuk test jalan raya,still boleh lagi),dan sila keluar dari kereta secepat nya!~(ramai lg yg beratur)

Semakin berdebar la bila sampai giliran ana,okeyh...dengan lafaz bismillahirrahmanirrahim masuk kereta,pakai tali pinggang,start enjin kalau mati,masuk gear 1,tarik handbreak,gerak.....!!!~ test kat bukit dulu.
bawa la kereta tu oleh ana sampai kat atas bukit agak2 tayar dah ada kat garisan kuning,brek,tarik handbreak.dengan semangat tengok kat luar bawah,tayar atas garisan kuning,Angkat TANGAN terus! ouuhh...semangat!

tetiba...http://www.emocutez.com aduh~ enjin mati pula dah.nak start balik(apa lagi ketaq/gigil la)
bila dah gelabah tu,benda lain yg buat,pegi lepas break tangan,brek kaki pun lepas juga(hemm...tunggu lg,kereta tu pun undur la kebelakang)
Pegawai JPJ tu kata FREE GEAR N TARIK HANDBREAK!~TURUN KERETA

masih dalam keadaan blurr...http://www.emocutez.com
betul ke apa yang ana dengar ni,dengan lemah+malu3(malu la semua calon lain tengok!~awat la budak ni gagal) turun dari kereta,tutup pintu kancil tu,tak rapat,tutup lg sekali,tak bleh juga,lagi sekali,hemmm....(nampak sgt lemah semangat terus)sudah,Pegawai JPJ tu kata mai sini tanda tgn kat sini ngn sini.
Kalau kita gagal kat atas bukit tu,ha..alamat nya berhenti la atas bukit tu turun,tak bleh la nk undur2 dh la~(atas bukit oww...semua nampak la~) M.A.L.U.http://www.emocutez.com
owh ya...time JPJ test pagi tu hujan...
http://3.bp.blogspot.com/_jri-JAh0SQM/TS71EBe5zuI/AAAAAAAAAqQ/D8Hi_jKrxxM/s1600/hujan.jpg

Lepas tu,jalan la dgn longlai+kecewa pergi ke pondok seterusnya untuk test jalan raya pula~
teringat pula time belajar kat kelas memandu melati ni sblm hari test,masa time bebas(bebas=bwa keta sndri tanpa cikgu di kwsn dlm kelas memandu,utk luar kat jalan ada cikgu) .masa bawa kat jalan raya,uncle(cikgu) tu kata..haiyaa...mcm mna ni,bwa keta gear tak tukar,lepas bonggol baru brek,stearing lemah.

aduh~huhuhu...sedih,memang tak reti bab2 nak tukar gear ni.mcm mna ni???esok dah nak test!~http://www.emocutez.com hemm...nak kata apa?senyum ja la..(senyum bersalah)

Lepas balik sekolah memandu,ajak abi jom pegi belajar kereta kat mana2.Abi kata,sblm ni ajak tak mau pi,ni last2 baru nak p.(ye la...kereta abi AUTO,kat sana manual, tu yg malas)
Okeyhh..pak lang bagi pinjam keta(manual) utk belajar bawa ngan abi.Sebelum tu pergi ambil ummi balik kerja(petang dah) kat Hospital BM>pergi Batu Kawan.(jauh oww)

Stadium Batu Kawan,hari sblm tu ada jom heboh tu,habis sepah kawasan tu,bukan depa nak cuci!!!~orang nak belajar bawa keta ni.aduh~huhuhu...
http://www.asiaexplorers.com/malaysia/penang/stadiumnegeri/00.jpg belajar bawa kat luar stadium la,best rupa nya belajar kereta ni.(kalau tahu awal2 lg dah ajak abi dgn semangat!)

p/s:Abi kata,emmm..ok juga bwa keta(sblm ni punya dok beleter la sbb tak mahu belajar awal2 lagi)hehehe...sorry la~http://www.emocutez.comummi sampai takot naik keta dgn ana petang tu,mau tak nya,ummi kata ana bawa laju.hehehe...ummi selalu dok cakap bagi signal bila nak kona/belok selekoh tu.thanks ummi sbb ingat kan ana,kalau tak perangai tak bg signal tu terbawa-bawa pula sampai JPJ test nanti.

okeyhh..berbalik pada JPJ test di jalan raya.Alhamdulillah...ana lulus! 17/20.hehehe...
ada 3 kesalahan tu,tak sempat tengok pun,terus bg kat office melati ja utk booking test JPJ lagi sekali utk yg gagal bukit tu.RM50 melayang ~

Alhamdulillah..bersyukur sgt sebab lulus juga kat bahagian jalan raya.Nasib baik la kan~
tak mahu la jadi mcm spongebob yg gagal sampai 99 kali kan???
http://1.bp.blogspot.com/_jXjtLN8xd2g/ShLVdgAeaNI/AAAAAAAAAI0/0E2zb3ekONQ/s320/The+Game+of+Life+-+SpongeBob+SquarePants+Edition.jpg

Lepas test JPJ semua selesai,booking utk test JPJ yg ke2 pun dah selesai,balik la~
ana tunggu ven melati la nak balik rumah(guna transport melati)
masa dalam ven tu dengar lagu freedom-Maher Zain,semangat balik nak buat test JPJ Ke 2 nanti. =D

Di bawah ni nak kongsi sikit la~http://www.emocutez.com
--> Cara hendak menggerakkan kereta.
- Tekan clutch hingga jejak ke lantai dan masuk gear satu dengan cermat dan lembut.
Kaki di pedal clucth diangkat perlahan lebih kurang 60% sehingga terasa badan kereta
bergegar hendak bergerak,tambah sedikit minyak dan kawallah kelajuan dan stereng
anda.Bila sudah stabil dan meter mencecah ke 20km - 25km,tukarlah kepada gear 2
dan meter mencecah ke 30km - 35km,tukar ke gear 3,meter mencecah ke 4okm
tukarlah ke gear 4 dan seterusnya tukarlah ke gear 5 mengikut kelancaran jalanraya.
Sumber:http://tipsbelajarmemandu.blogspot.com/

http://4.bp.blogspot.com/-LrWodv9QWHA/TWeXU5SHyRI/AAAAAAAAALo/VCq6oyWw8cQ/s1600/hop.jpg iklan comel~ ^^

p/s 1:Doakan ana berjaya untuk test JPJ ke2 ya..
p/s 2:Jangan sombong dgn pegawai JPJ ya masa test,hormat dia(bagi salam)bukan nak bodek,cuma hormat la.okeyh!~
p/s 3:Bila la pulak nak ambil lesen moto(moto???takot la..)http://www.emocutez.com
p/s 4:jangan ketawakan rakan yang tak pas test JPJ nihttp://www.emocutez.com
(kejam je),sebaliknya doakan la kejayaan buat mereka.

Sekian dari ana,

Wassalam.http://www.emocutez.com




No comments: