Wednesday, 1 November 2017

PROGRAM I LOVE SCHOOL(ILS) 2018 Bersama NISA' PULAU PINANG

💜 PROGRAM I LOVE SCHOOL(ILS) 2018 Bersama NISA' PULAU PINANG 💜

🌷Assalamualaikum dan salam sejahtera...

2.     Tuan/Puan yang budiman, dengan sukacitanya dimaklumkan bahawa Nisa' Pulau Pinang akan menganjurkan program I LOVE SCHOOL 2018 dengan mensasarkan 100 orang pelajar yang berstatus miskin, anak yatim & kurang berkemampuan.

3.     Nisa' Pulau Pinang akan membantu dari segi pembelian peralatan sekolah dan keperluan harian 👕📚✏👖dalam program ini.

💞💞💞💞💞💞
Adakah anda ingin sertai kami?

Jom salurkan sumbangan anda ke akaun:

🏦 BANK ISLAM MALAYSIA BERHAD
(PERSATUAN NISA' PULAU PINANG)
bernombor akaun 07043011036262

Atau

🏦 MAYBANK
(SUHAILI BINTI SAMSUDIN)
bernombor akaun
157102593880

📩Sebarang sumbangan yang disalurkan ke dalam akaun, mohon maklumkan kepada Puan Lily di talian 01158289753 (http://www.wasap.my/601158289753)

Tarikh tutup sumbangan : 30 November 2017

🎯 TARGET: RM150/seorang pelajar

4.    Segala kerjasama yang diberikan amatlah dihargai dan didahului dengan ucapan jutaan terima kasih. 💐

Puan Lily,
Bendahari
I LOVE SCHOOL 2018

#nisapulaupinang
#connectingyouth
#ILS2018

Perlukah ambil Vitamin lain kalau dah ambil VIVIX SHAKLEE ???

🎈Kalau dah Ambil vivix shaklee perlu ke vitamin lain???
Jawapannya..yes!✌🏼
#TuRBOVivix

💖Kebaikan Vivix Shaklee💖

Pasti buat anda jatuh chenta dengan VIVIX SHAKLEE 💘

🍇Menggalakan penuaan yg sihat – awet muda dan anti-penuaan

🍇Membantu mengelakan kanser – merencat sel kanser dari menjadi semakin serius

🍇Mengurangkan risiko penyakit jantung – melindungi jantung

🍇Mengurangkan kompilasi diabetes / kencing manis

🍇Meningkatkan kesihatan arthritis dan menyokong kesihatan sendi – melindungi saraf

🍇Mengurangkan insiden penyakit nyanyuk - merawat azhameir

🍇Membantu merawat penyakit parkinson

🍇Membantu memulihkan penyakit strok - angin ahmar

🍇Meningkatkan kesihatan imum badan

🍇Menggalakan kesihatan keseluruhan

Ok selain dari ambil vivix..badan kita juga memerlukan vitamin2 lain dan protein yang tak dapat dalam makanan ruji dan vivix..

So..nak buat macam mana??
Ambil Set Asas shaklee..
🍃 Vitamin C
🍃 B-Complex
🍃 Vita-Lea(multi vitamin)

Apa bestnyaa set asas ni ??
👑VITAMIN C
-membantu penyembuhan tisu(anti-oksida)
-mengurangkan risiko terkena demam atau selsema

👑B-COMPLEX (ASID FOLIK)
-Anti Stress
-Elak Meroyan(post natal blues)
-Menstabilkan hormon
-menghalang dari risiko kanser n strok

👑VITA-LEA(MULTI VITAMIN)
-Membekalkan vitamin & mineral
-mengelakkan masalah anemia
-meningkatkan kecerdasan mental dan ketahanan badan

See...menarik kan?
💥VIVIX + SET ASAS SHAKLEE MELETOPP!!💥

Free consultation
Contact: 012-4554070
pengedar Shaklee😊

Tuesday, 17 January 2017

KHASIAT CAROTOMAX SHAKLEE




<3 KHASIAT CAROTOMAX SHAKLEE <3
.
.
Apakah perbezaan Carotomax Shaklee dan supplement lain?
✔ CarotoMax mengandungi 6 variasi karotena, yang diekstrak daripadai rangkaian sayur-sayuran dan buah-buahan yang kaya dengan sifat anti-oksidan seperti rumpai laut, tomato, biji anggur, brokoli, marigold, epal, kentang, minyak sawit, dan lain-lain.
✔ CarotoMax membekalkan lebih dari 13 mg (21, 500 IU) karotenoid berfaedah ini. Berbanding dengan pengambilan purata karotenoid lutein, likopena, dan beta korena yang hanya mengandungi 8 mg.
Mengapa Carotomax dari Shaklee berbeza dengan supplement lain?


.
.
➺ ia mengandungi fitokimia semulajadi yang sangat penting untuk mata, kulit, dan membran mukosa. fitokimia tersebut adalah…
➀ Aplha Carotene
➁ Beta Carotene
➂ Lycopene
➃ Astaxanthin
➄ Lutein
➅ Zeaxanthin


.
.
Pertanyaan lanjut/order:
012-455 4070
Pengedar Shaklee Malaysia :)

Saturday, 14 January 2017

Penemuan Supermassive Black Holes

Penemuan Supermassive Black Holes: 

Temubual khas bersama Nur Adlyka Ainul Annuar

SUMBER: http://www.majalahsains.com/penemuan-supermassive-black-holes-temubual-khas-bersama-nur-adlyka-ainul-annuar/



Di minggu kedua permulaan tahun 2017, Malaysia menerima satu kejutan berita kejayaan luar biasa rakyat Malaysia dalam bidang penyelidikan saintifik di luar negara. Penemuan ‘Supermassive Black holes’ dari kumpulan penyelidikan tersebut mendapat liputan meluas dari media di seluruh dunia.
Ikuti temubual eksklusif secara online bersama Adlyka Annuar, penuntut ijazah Kedoktoran dalam bidang Astrofizik, di Pusat Astronomi Ekstragalaktik, Jabatan Fizik, Universiti Durham, United Kingdom.  Beliau ditemubual oleh editor MajalahSains Mohd Faizal Aziz
***************************************************************

Tahniah diucapkan kerana mengharumkan nama Malaysia lebih-lebih lagi di permulaan tahun 2017. Ada sesuatu yang ingin saudari perkatakan?
Pertama sekali, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada MajalahSains kerana menghubungi saya. Selain itu, saya juga ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada seluruh rakyat Malaysia yang mengirimkan ucapan tahniah kepada saya di sini.
Saya juga memohon maaf kepada beberapa pihak dan individu-individu yang telah menghubungi saya, tetapi masih tidak menerima maklumbalas kerana saya agak sibuk buat masa ini. Saya akan cuba untuk memberi maklumbalas apabila berpeluang.
Ceritakan sedikit latarbelakang saudari, hobi, kegemaran?
Nama penuh saya ialah Nur Adlyka Binti Ainul Annuar. Saya berasal daripada Muar, Johor, dan dilahirkan pada tahun 1990. Saya merupakan anak kedua daripada 4 adik beradik, yang terdiri daripada sorang abang, dan dua orang adik perempuan. Saya juga baru mendirikan rumahtangga pada tahun lepas dengan Amirul Adli Bin Abd Aziz.
Pada masa lapang, kegemaran saya ialah menonton filem, dan meluangkan masa bersama suami dan keluarga.
Saya mula meminati bidang Astronomi sejak sekolah rendah lagi, tetapi betul-betul menetapkan minda saya untuk menceburi bidang ini ketika berumur 13 tahun setelah menonton filem Armageddon dan Apollo 13.
Bagaimana dengan dunia persekolahan dan pengajian di Universiti ?
Saya bersekolah rendah di Sekolah Rendah Kebangsaan Sultan Abu Bakar (2) di Muar, Johor pada tahun 1997-2002 dan kemudian meneruskan pengajian di Sekolah Menengah Kebangsaan (Perempuan) Sultan Abu Bakar, Muar pada tahun 2003-2007.
Setelah tamat persekolahan, saya ditawarkan biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam pada tahun 2008 untuk melanjutkan pengajian di peringkat ijazah Sarjana Muda dalam bidang Sains di United Kingdom (UK). Saya menerima ijazah Sarjana Muda (BSc) kelas pertama dalam bidang Fizik dan Astofizik daripada University of Sheffield, UK pada tahun 2013.
Saya kemudian meneruskan pengajian ijazah Doktor Falsafah di bawah tajaan Majlis Amanah Rakyat Malaysia (MARA) dalam bidang Astrofizik di Pusat Astronomi Ekstragalaktik, Jabatan Fizik, Universiti Durham, UK, pada tahun 2013.
Kini saya berada di bawah penyeliaan Prof. David Alexander, profesor Astronomi dan juga Timbalan Pengarah, Pusat Astronomi Ekstragalaktik, Universiti Durham. Saya juga merupakan salah seorang saintis teleskop X-ray terbaru NASA (National Aeronautics and Space Administration, USA), yang dinamakan NuSTAR (Nuclear Spectroscopic Telescope Array) sejak tahun 2014 sehingga kini.
Penyelidikan PhD saya adalah berkaitan “active supermassive black holes” di alam semesta kita.“Supermassive black holes” adalah lohong-lohong hitam yang sekurang-kurangnya sejuta kali lebih berat daripada matahari kita. “Active supermassive black holes” adalah “supermassive black holes” yang aktif “memakan” benda-benda dan objek di sekelilingnya.
Penyelidikan saya memberi tumpuan khusus untuk mencari “active supermassive black holes” yang tersembunyi daripada pandangan kita kerana dilindung oleh gas dan habuk yang tebal. Saya menggunakan NuSTAR untuk mencari lohong-lohong hitam ini kerana teleskop ini dapat mengesan sinaran-X (X-Ray) daripada objek-objek ini, yang dapat menembusi gas dan habuk yang tebal tersebut. Mencari lohong-lohong hitam tersembunyi ini sangat penting untuk membantu kita memahami bagaimana lohong-lohong hitam di alam semesta mengembang dan bagaimana ia memberi kesan kepada galaksi yang mereka duduki.
Boleh ceritakan secara ringkas apa sebenarnya penyelidikan atau sumbangan saudari dalam penemuan dan pembuktian kewujudan ‘Supermassive Blackhole’ yang hangat diperkatakan ?

Galaksi NGC 1448 – Salah satu galaksi yang berdekatan dengan kita, yang dijumpai mengandungi “supermassive black hole” aktif yang bersembunyi daripada pandangan kita kerana dilindungi gas dan habuk angkasa yang tebal.
Saya merupakan ketua penyelidik salah satu (daripada dua) lohong hitam tersembunyi yang dijumpai berdekatan dengan galaksi. Lohong hitam tersebut berada di tengah-tengah galaksi NGC 1448, yang berada dalam jarak 38 juta tahun cahaya daripada galaksi kita. Oleh kerana saiz alam semesta kita sangat besar, di dalam dunia astronomi, jarak ini dikira sangat dekat dengan kita. Penyelidikan saya ini dibantu oleh saintis-saintis NuSTAR yang lain di serata dunia.
Kertas penyelidikan berkaitan penemuan ini akan diterbitkan di dalam journal “The Astrophysical Journal”, dan versi pra-cetak kertas tersebut boleh dibaca di:
https://arxiv.org/abs/1701.00497

Apa perasaan saudari melalui liputan meluas tentang kejayaan dan penglibatan saudari di dalam kumpulan penyelidikan ini.
Saya sangat berbangga dan terharu dengan liputan meluas yang diberikan. Saya sememangnya tidak menyangka kejayaan ini akan mendapat liputan sebegini rupa daripada pihak media dan orang awam.
Saya dedikasi kan kejayaan ini kepada ahli keluarga, terutamanya suami dan ibu bapa saya yang sentiasa menyokong cita-cita, dan menjadi tulang belakang kepada kejayaan saya sehingga hari ini.
Harapan dan impian tentang penyelidikan bidang ini di Malaysia di masa hadapan?

Saya berharap kejayaan ini dapat memberi inspirasi kepada anak-anak muda negara kita untuk tidak takut  menceburi bidang Astronomi dan astrofizik, yang dianggap baru dan tidak mempunyai prospek pekerjaan yang banyak di Malaysia. Lebih ramai yang menceburi bidang ini, akan lebih banyak pekerjaan yang mampu ditawarkan, insyaAllah.
Saya juga berharap kejayaan kecil ini mampu menyuntik semangat dan memberi inspirasi kepada penyelidik-penyelidik fizik dan astronomi di Malaysia untuk membangunkan lagi bidang Astronomi & Astrofizik di negara kita agar setanding di mata dunia.
Akhir sekali, besar harapan saya agar kerajaan Malaysia dapat meneruskan tajaan biasiswa kepada rakyat Malaysia yang layak dan berbakat, tanpa mengira bangsa dan agama, terutamanya pengajian lanjutan terutama di peringkat kedoktoran, kerana pada peringkat inilah kita betul-betul dapat mengumpul pengalaman yang sangat berguna dan memberi sumbangan yang besar dalam bidang yang diceburi, seterusnya mengharumkan nama negara.
Saya juga berharap kerajaan Malaysia dapat menyediakan lebih banyak pembiayaan-pembiayaan penyelidikan dalam bidang sains kepada universiti-universiti dan pusat-pusat penyelidikan di Malaysia, agar kita dapat membangunkan negara dalam bidang ini.
Salam hormat dari saya
Nur Adlyka Ainul Annuar
Durham University, United Kingdom
Jan 2017
Terima kasih kami ucapkan kerana sudi ditemubual. Kami dari MajalahSains dan seluruh rakyat Malaysia mendoakan agar dipermudahkan segala urusan pengajian PhD saudari di sana.
All the best!


CREDIT TO: http://www.majalahsains.com/

OF SYRIAN, IRAQ AND OTHER CRISES



OF SYRIAN, IRAQ AND OTHER CRISES

We are in a political turmoil surrounded by chaos and confusion. News related to such fiasco spread through the social media like wildfire, enabling anyone to pick it up almost instantly. However, many seem to be taking the advice provided in the Quran lightly when it comes to seeking the truth via the tabayyun process.

Aleppo is burning. But the perpetrator is crying wolf to cover up for his crime amidst the ruins of the once great city, thus allowing him to escape in the cover of darkness.

A few years ago when the first spark of the conflict in Syria ignited, Middle Eastern-based media including al-Jazeera reported that there was involvement of Middle Eastern intelligence agencies (among those mentioned were Prince Bandar bin Sultan, former Saudi Ambassador to the US and former Director of Saudi Arabia's Intelligence Agency) in sending extremists to Syria to invoke chaos and instability in the country.

Syria was one of the Arab League countries which rejected the Madrid and Oslo Accords, aimed at initiating peace with Israel, while at the same time disregarding the plight of Palestine whose land has been plundered and its people made victims.

Following the Islamic Revolution, Iran, albeit its Shiite label, was one of those Muslim countries that opposed this treaty, after revoking its recognition of Israel and immediately suspended all relations that had been agreed to during the Shah era.

Iran benefitted from Syria when the latter was under the rule of Baath Party which was then at odds with the Baath Party of Iraq led by the late Saddam Hussein. Iraq received military assistance from the Western bloc to attack Iran with the support of the Gulf countries.

The late Necmettin Erbakan, former Prime Minister of Turkey supported Iran in its defence of the plight of the Palestinians and even advised the Islamic groups within Syria to relent in its opposition against the government, the Palestinian cause being the topmost priority. He also advised Iran to develop its technology, following which many of its scientists were targetted and killed. Even those performing their pilgrimage in Mecca were kidnapped. As a result, Iran is now considered at par with other influential global players with regards to its technological achievements.

Eventually, Syria provided a strategic base for the Palestinian cause against the Zionists in Israel.
Hamas and Tanzim Jihad were among those who benefitted the most from the facilities provided in Syria. Iran was the biggest contributor to Hamas, Tanzim Jihad and Hizbullah, a Shiite military faction in Lebanon. This played a major role in the failure of Israel's military plans in Gaza and Southern Lebanon. Practically all the Arab countries which supported the peace plan with Israel, either in open or otherwise, did not uphold the struggle in Gaza and Southern Lebanon.

There have been many instances of media, both in the East and the West, exposing how the crisis in Syria worsened due to the supply of weapons from the West through Nato in Turkey in the North, and Israel in the South. These claims were later confirmed by statements made by Bush, followed by Obama and those in their administration. The supposed rift between Sunni and Shiite was exaggerated to divert Muslims from the real issue, following which several scholars issued statements which escalated the situation.

The extremist group in Syria eventually managed to capture the oil-rich area in Iraq and Syria and the black market route in the North and South of the region. The Western Alliance groups, which have positioned themselves in most of the Gulf states are dilly dallying in their actions to maintain the status quo and their interests in the current state of affairs as well as safeguard Israel as the focal point of the Zionist movement by influencing the region's politics, economy and media.

Allah will not allow the current situation to pose a threat to Islam, even if it occurs covertly. Occasionally, change will come by other means, for example via a confrontation between non muslims and the oppressors, when Muslims are weak and unable to bring about changes. We have observed such milestones in history whereby the Persians professing the Majusi faith, annihilated the Jews in Palestine who have been cruelly killing the prophets and pious scholars.

Now, the tables are turned with the Orthodox Christians being bullied by the Jewish Communists. Karl Marx alligned himself with Jewish Zionists who defended Israel against the Catholic and Protestant Christians in the US.

The Ukraine crisis is also another example of clashes between two ideologies which has resulted in the infamous MAS air crash calamity in the Ukranian airspace. There was another turn of events as Russia managed to position itself in Tarsus Syria, and earned itself a military base from which it can launch its military operations into the open seas. Such a situation has tilted the political and military balance in the region and weakened the West which have been protecting ISIS and its factions. The question is, amidst all this, where are the Arab countries who hide behind the West and Zionists?

The pressure initiated through attacks in Yemen en route to the Red Sea has been declared unsuccessful by Washington and the UN.

The visit by the Chairman of the Middle East Centre for Strategic and Legal Studies in Saudi Arabia, Anwar Asyqi, to Israel, shows how jittery the Arab countries are. Even worse, the newly elected UK Prime Minister, Theresa May participated in the Gulf Cooperation Council Summit in Bahrain barely two weeks ago, whereby a resolution was passed on how Iran has become an imminent threat to the region, to the extent that Israel is no longer considered one.

All this should shed light on the calamity befalling the burning city of Aleppo.

We should always look at the history of the Islamic empire in Andalusia and how its collapse was deferred by several centuries by the wise decision of a Muslim king. Contrary to the other kings who refused to invite King Ibnu Abbad from Morocco, fearing he would wrest their thrones from them, this pious King declared, ''I would rather be the shepherd of sheeps and camels for Ibnu Abbad rather than become a swine breeder by a conquering Christian King.''

As far as I know, Iran has not made any statements proclaiming its intention to spread its Shiite Islamic Revolution to other countries. Iran merely appeal its Arab neighbours to unite and join forces against Israel and to free themselves from external influence.

The Shiite sect has coexisted together with the Sunni community for at least a thousand years and has never been a hindrance to the progress of Islam in the world. Unfortunately, sparks of animosity are being kindled and people who share the same qibla are incited to fight one another and shed blood. Once, it was only a difference of opinion in academia without being divided as one 'ummah', but now Shiite is being perceived as a different religion altogether.

PAS is a Malay Muslim group which do not forget easily. When the first Gulf War erupted in 1980 and Saddam Hussein attacked Iran supported by the West and other Arab countries, PAS backed Iran and was accused of being Shiite. Suddenly, Saddam Hussein betrayed the alliance and attacked Kuwait. The Arab countries retaliated by inviting US and its allies to attack Iraq. PAS condemned this unholy alliance and together with other Islamic parties, protested against foreign interference. This is not to say that PAS has joined the Baath Party led by Saddam by doing so.

Because in PAS, we appraise and decipher politics in the international arena, and not merely restrict ourselves to reading scholarly books or engage in social media in a cramped and narrow room.

'This is Our Solution!'
ABDUL HADI AWANG
Presiden of PAS

20 Rabiul Awwal 1438 | 20 December 2016


ADA APA DENGAN 'ENGINEER' ?




ADA APA DENGAN ENGINEER?

Oleh: Muhtar Suhaili As-Sarawaki



Alhamdulillah, sedar tidak sedar tahun 2016 ini sudah hampir 11 tahun saya bergelar jurutera/ engineer/ muhandis iaitu selama setahun sebulan di Perodua Manufacturing Sdn. Bhd. (18 April 2005 – 26 Mei 2006) dan sehingga kini bermula dari 5 Jun 2006 sudah hampir 10 tahun berkhidmat sebagai Engineer di Shell Malaysia Exploration & Production (SMEP). Terlalu banyak pengalaman, suka duka dan ilmu diperolehi melalui profesion ini yang telah lebih mematangkan diri dan mendewasakan pemikiran.


Suka untuk saya kongsikan dengan sahabat dan kenalan sekalian satu kenyataan yang sesungguhnya menggugah minda, menyentuh rasa dan wajarnya saya fikir-renungkan sesuai dengan posisi jawatan dan dunia kerjaya saya sebagai jurutera ketika ini. Kenyataan tersebut merupakan satu catatan seorang mahasiswa Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) berasal dari Singapura yang dicatatkan di dalam blog beliau ‘My Little Fairyland’ bertarikh 6 April 2005 sepertimana berikut:


“My ex-president of Students Representative Council IIUM, Bro Mukhtar Suhaili once had said: “..IIUM not only produce good engineer but a good Muslim engineer!”


Benar, sesungguhnya tujuan setiap Muslim mengikuti pengajian di bidang kejuruteraan di universiti atau mana-mana Institusi Pengajian Tinggi (IPTA atau IPTS) ialah agar akhirnya selepas bergraduat mereka mampu menjadi Muhandis Bertaqwa, iaitu jurutera professional mahir yang berjiwa agama. Mereka merupakan seorang yang komited menjalankan fungsinya sebagai jurutera dalam apa jua industri yang diceburi, dan pada fungsi yang serupa mereka sentiasa menghayati peranannya sebagai seorang ‘abdi kepada Allah SWT.


Pada hari pertama mendaftar kerja di Pejabat Perodua di Rawang, disebabkan tiada urusan kerja yang perlu dilakukan selain diperkenalkan dengan rakan sepejabat, saya telah beroleh ilham untuk menghasilkan sebuah puisi seperti berikut sebagai luahan rasa dan taujihat buat diri dalam menjalani hari-hari depan sebagai seorang jurutera atau di dalam bahasa Arabnya Muhandis.


Semoga kita beroleh manfaat bersama dan mudah-mudahan ada kebaikannya buat semua. Allahumma Aamiin.



AL-MUHANDIS.. 

Alhamdulillah..
Segala puji bagiMu Ya Allah!
Hari ini tercapailah sudah cita-cita
Impian murni ayah bonda termateri sudah
Ya.. Ana kini seorang muhandis
Biiznillah seorang jurutera Perodua Manufacturing
(Engineer at PVD Department. Staff No.: 707587)

Menjadi muhandis al-an telah jadi nyata
Rencam rasa menyelubungi jiwa sukma
Doaku semoga segalanya khair
Agar mampuku jejaki perjuangan ala Fathi Yakan
Berstatus engineer jua dae’i wa mujahid liridhalLah

Menjadi muhandis itu satu ‘ibadah
Itu yang aku maklum lewat definisi ‘amal
Andai niatmu mencari redhaNya
Dan nawaitumu demi mencari rezeqi halal kurniaanNya
Dalam menikmati setitis rahmat kasih sayangNya

Menjadi muhandis juga upaya iman
Jika bekerja dengan azam mengabdi padaNya
Dengan ikhlas dan amanah menjadi prinsip
Tekun dan cekap menjadi etika usaha
Hingga membenarkan wasilah ikhtiar dan tawakkal

Menjadi muhandis mesti tinggi fikir
Bagaimana kerjaya mampu menjadi zikir
Lalu syukur dalam melorongkan haluan diri
Harus kritis bagaimana dakwah bisa jadi realiti
Dalam ehwal dan bi’ah penuh materialis

Menjadi muhandis kadangnya berkrisis
Bila matlamatnya hubbud dunia semata
Yang dilihat cuma untung dan laba
Hingga kadangnya hidup menjadi tiada nilai
Lalu sembrono memusnah dengan teknologi

Ya Allah..
Anta maqsudi wa ridhaka matlubi
Maka jadikanlah aku muhandis bertaqwa
Yang tidak terfana’ dengan rakusnya nafsu serakah
Jua tidak kan hanyut dengan tipuan bak fatamorgana
Biarlah wasatiyyah mampu menjadi sebahagian akhlaqku
Supaya memberi manfaat buat diri dan ummah seluruhnya

Agar akhirnya..
Dunia dan Akhiratku kedua-duanya terbela!

MUHTAR SUHAILI
Perodua Office, Rawang
18 April 2005, 12.25pm. 

.
.
.
Semoga puisi ini terus menjadi pesan bermakna buat saya dan jurutera-jurutera Muslim lainnya. Semoga kita semua mampu menjadi jurutera yang cemerlang di dalam melaksanakan kerja dan dalam masa yang sama sentiasa ingat dan tahu tentang tanggungjawab kita sebagai Muslim dan Mukmin sejati. Bersamalah kita menjadi jurutera cemerlang dengan memberi khidmat terbaik serta tidak pernah melupai amanah dan tujuan kita dihantar ke atas dunia ini iaitu untuk mengabdikan diri dan beribadah kepada Allah SWT.

Allah SWT berfirman di dalam Surah Adz-Dzariyat ayat 56 yang bermaksud: “Dan Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan hanya untuk mengabdikan diri kepadaKu”.

Maka sentiasalah kita ingat betapa dunia ini merupakan jambatan emas yang menghubungkan kita dengan negeri Akhirat. Contoh teladan yang telah ditunjukkan oleh Rasulullah SAW, para sahabat radhiyallahu ‘anhum ajma’in dan salafus soleh jelas menunjukkan kepada kita bahawa kehidupan yang cemerlang di dunia tidak menghalang kita daripada mencapai kebahagiaan di negeri Akhirat.

Justeru, bersamalah kita terus bekerja dan berikhtiar mencari keperluan penghidupan di dunia ini seolah-olah kita akan hidup seribu tahun lagi, dan beramal serta beribadahlah seolah-olah kita akan mati esok hari. Di dalam menjalankan tugas sebagai jurutera atau apa jua bidang pekerjaan yang kita lakukan, jadikanlah firman Allah SWT di dalam Surah Al-Qashash ayat 77 berikut sebagai panduan dan falsafah hidup.

Allah SWT berfirman: “Dan carilah apa yang telah dianugerahkan Allah kepadamu (kebahagiaan) negeri Akhirat, dan janganlah kamu melupakan bahagianmu dari (kenikmatan) duniawi dan berbuat baiklah (kepada orang lain) sebagaimana Allah telah berbuat baik kepadamu, dan janganlah kamu berbuat kerosakan di (muka) bumi. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang berbuat kerosakan”.

Ketahuilah betapa sesungguhnya balasan bagi orang yang bertaqwa tiada lain adalah kebaikan di dunia dan Akhirat. Ya, kedamaian di dunia dan kenikmatan tiada tara di dalam Syurga. Firman Allah SWT di dalam Al-Qur’an Al-Karim: “Dan adapun orang-orang yang takut kepada kebesaran Tuhannya dan menahan diri dari keinginan hawa nafsunya, maka sesungguhnya Syurgalah tempat tinggal(nya)” (Surah An-Nazi’at, ayat 40-41).

FirmanNya lagi: “Untuk orang-orang yang bertaqwa (kepada Allah), pada sisi Tuhan mereka ada Syurga yang mengalir di bawahnya sungai-sungai; mereka kekal di dalamnya. Dan (mereka dikurniai) isteri-isteri yang disucikan serta beroleh keredhaan Allah. Dan Allah Maha Melihat akan hamba-hamba-Nya” (Surah Aali ‘Imran, ayat 15).

.
.

Buat akhirnya, bersamalah kita terus menjadi insan yang menjiwai agama serta sentiasa cemerlang dalam segala urusan dunia dan Akhirat. “Dunia, dunia juga.. Tapi Akhirat jangan dilupa!”

Wallahu a’la wa a’lam.

#SemogaKerjayaMenjadiIbadah
#MempersiapGenerasiKemenangan
#BeristiqamahHinggaKemenangan

--------------------------------------------------------

Penulis merupakan AJK PAS Pusat, Bendahari Dewan Pemuda PAS Malaysia dan Setiausaha PAS Negeri Sarawak.

MEALSHAKE SHAKLEE UNTUK KESIHATAN ANAK ANDA ^^

MEALSHAKE SHAKLEE ^^




Adakah anda menghadapi dan mengalami situasi seperti ini??Tidak tahu nak buat apa???
Sudah cuba pelbagai cara tetapi tetap juga tidak berkesan??

✔anak anda tidak/kurang berselera
✔anak anda menghadapi masalah sembelit.
✔anak anda terlalu kurus
✔anak anda menghidapi masalah kulit seperti exzema
✔anak anda kerap demam dan selesema
✔anak anda menghadapi lelah/athma
✔anak anda kurang fokus di dalam kelas
✔anak anda kerap batuk dan selalu berlanjutan
.
.
.

๐Ÿ“ŒMealshake Shaklee boleh membantu anda mengatasi masalah seperti di atas.

๐Ÿ“ŒIni kerana Shaklee Mealshakes merupakan sumber protein yang lengkap dengan penambahan vitamin dan mineral. Ia membekalkan sembilan asid amino dalam nisbah yang seimbang untuk kesejahteraan tubuh anda dan seisi keluarga dan amat diperlukan dalam perkembangan kesihatan anda sekeluarga.

๐Ÿ“ŒDi samping itu, Mealshakes Shaklee juga mengandungi semua asid amino asli yang terdapat di dalam protein, termasuk asid amino perlu dan tidak perlu.
.
.
.
.

Antara kebaikan Mealshake ini ialah:
๐Ÿ’•rasa vanila yang menjadi kegemaran kanak-kanak

๐Ÿ’•sesuai untuk kanak-kanak berumur 1 tahun keatas 

๐Ÿ’•sesuai untuk seisi keluarga

๐Ÿ’•Boleh menjadi instant sahur meal/ breakfast sekeluarga

๐Ÿ’•Rendah lemak namun kaya dengan 19 vitamin utama, protein, fiber dan mineral serta kalsium yang penting untuk tumbesaran kanak-kanak.

๐Ÿ’•Meal Shakes memberikan tenaga dan menguatkan sistem imun kanak-kanak

๐Ÿ’•Memberikan kecergasan dan meningkatkan kesihatan

๐Ÿ’•Mengurangkan eczema kepada kanak-kanak dan juga orang dewasa

๐Ÿ’•Meningkatkan selera makan anak

๐Ÿ’•Jika anak yang kerap demam lazimnya akan kembali sihat lebih cepat daripada biasa

๐Ÿ’•Pilihan terbaik buat mereka yang tidak pandai telan supplement berbentuk "tablet"

๐Ÿ’•menangani masalah sembelit pada kanak-kanak

๐Ÿ’•amat bagus untuk kanak-kanak yang obesiti
.
.
.
.

For more info & order
☎️ Contact / whatsapp
012-4554070

Kalau dah Ambil vivix shaklee perlu ke vitamin lain???

Kalau dah Ambil vivix shaklee perlu ke vitamin lain???
.
.
.


Jawapannya..yes!✌๐Ÿผ
#TuRBOVivix
.
.


๐Ÿ’–Kebaikan Vivix Shaklee๐Ÿ’–
.
.


Pasti buat anda jatuh chenta dengan VIVIX SHAKLEE ๐Ÿ’˜
๐Ÿ‡Menggalakan penuaan yg sihat – awet muda dan anti-penuaan
๐Ÿ‡Membantu mengelakan kanser – merencat sel kanser dari menjadi semakin serius
๐Ÿ‡Mengurangkan risiko penyakit jantung – melindungi jantung
๐Ÿ‡Mengurangkan kompilasi diabetes / kencing manis
๐Ÿ‡Meningkatkan kesihatan arthritis dan menyokong kesihatan sendi – melindungi saraf
๐Ÿ‡Mengurangkan insiden penyakit nyanyuk - merawat azhameir
๐Ÿ‡Membantu merawat penyakit parkinson
๐Ÿ‡Membantu memulihkan penyakit strok - angin ahmar
๐Ÿ‡Meningkatkan kesihatan imum badan
๐Ÿ‡Menggalakan kesihatan keseluruhan
.
.
.


Ok selain dari ambil vivix..badan kita juga memerlukan vitamin2 lain dan protein yang tak dapat dalam makanan ruji dan vivix..
.
.

So..nak buat macam mana??
Ambil Set Asas shaklee..
๐Ÿƒ Vitamin C
๐Ÿƒ B-Complex
๐Ÿƒ Vita-Lea(multi vitamin)
.
.


Apa bestnyaa set asas ni ??
๐Ÿ‘‘VITAMIN C
-membantu penyembuhan tisu(anti-oksida)
-mengurangkan risiko terkena demam atau selsema
.
.

๐Ÿ‘‘B-COMPLEX (ASID FOLIK)
-Anti Stress
-Elak Meroyan(post natal blues)
-Menstabilkan hormon
-menghalang dari risiko kanser n strok
.
.

๐Ÿ‘‘VITA-LEA(MULTI VITAMIN)
-Membekalkan vitamin & mineral
-mengelakkan masalah anemia
-meningkatkan kecerdasan mental dan ketahanan badan
See...menarik kan?
.
.

๐Ÿ’ฅVIVIX + SET ASAS SHAKLEE MELETOPP!!๐Ÿ’ฅ
Free consultation
Contact: 012-4554070
pengedar Shaklee๐Ÿ˜Š