Wednesday, 13 April 2011

“Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dariNya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal.”

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikumwarahmatullahhiwabarakatuh

Alhamdulillah, syukur ku panjatkan ke hadrat ilahi kerna masih diberi kesempatan untuk mengembara di bumiNYA juga selawat dan salam kepada junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w. dan kaum kerabatnya, juga kepada sahabat-sahabat baginda serta para anbiya’ yang selalu dirindui…

http://4.bp.blogspot.com/_jfdSRJSEnjo/SwSX5_c-c5I/AAAAAAAAAPA/AWkMWbXL8uQ/s1600/3329995218_d88eec92e3_o.jpg

“Boleh jadi kamu membenci sesuatu,padahal ia baik bagimu.” {Al-Baqarah:216}

“Barangkali kamu tidak menyukai sesuatu,padahal Allah menjadikan padanya kebaikan yang banyak”{An-Nisa:19}

http://1.bp.blogspot.com/_cfye849xbCo/TQdV9EiLDqI/AAAAAAAAAFg/l5LzHTRFsGU/s320/hati.jpg

Terkadang hati ini ibarat kepulan awan.Pabila ia nya mendung sarat dengan wap air yang diberikan tekanan ia nya akan gugurkan titisan air hujan jernih membasahi bumi gersang.

Saat hati dironta dengan pelbagai dugaan dari mu Ya Rabbi,ia nya tak dapat dibendung dengan luahan kata-kata,untaian2 dugaan itu termendap di dasar hati,terasa sesak,senak,cuak sekali~

Dengan berbekalkan 5A 2B 2C 1D untuk keputusan SPM2010,dimana ana selepas ini?

Terasa agak menyesal kerana tidak berusaha dengan sepenuh keringat,hanya sambil lewa,kesudahan nya begini lah.Astaghfirullahhalazim,Muhasabah diri balik untuk lebih untuk perbaiki kelemahan diri dan lebih bersemangat menempuh lagi dalam mencari ilmu dengan niat kerana Allah.Mungkin dengan ini merupakan peringatan daripada Allah agar lebih mendekatiNya.

Maaf buat ummi dan abi,

Kerana tidak dapat memberikan yang lebih baik.Maaf juga kerana ana tidak layak bagi pengambilan Maktab Guru/kplspm.InsyaAllah…ada hikmahNya.Di mana rezeki buat ana?itu menjadi rahsia Allah SWT.Yang termampu ana lakukan disaat ini ialah bertawakal padaMu.Berdoa..berdoa juga perlu bersungguh-sungguh.

Dari Anas r.a katanya: Rasulullah saw bersabda: "Apabila kamu berdoa, hendaklah kamu bersungguh-sungguh, yakin dalam doa (bahawa Allah taala Maha Mendengar dan mengabulkan)".

Dari Anas r.a katanya:Rasulullah saw bersabda:Apabila kamu berdoa, hendaklah kamu bersungguh-sungguh, yakin dalam doa (bahawa Allah taala mendengar dan mengabulkan). Janganlah kamu berdoa dengan kalimah: Ya Allah, jika Engkau mahu, berilah aku! Kerana sesungguhnya Allah Taala tidak dipaksa memenuhi sesuatu doa.Alhamdulillah ‘ala kulli hal. Yakinlah, sesuatu yang terjadi kepadamu itu bisa mendekatkan dirimu kepadaNYa walau pahit sekalipun dirasai. Adakalanya yang pahit itulah penawar dan yang manis itulah racun. Justeru, ujian dan musibah itu juga adalah suatu nikmat yang paling besar. Siapa sangka, yang pahit itu adalah antara rahsia cenderungnya hati untuk sentiasa kembali kepada Fitrah.. Siapa sangka, dengan Ujian perit itulah jambatan untuk hati sampai kepada ALLAH.. Pengaduan itu yang membawamu untuk sentiasa dekat kepadaNYA..

Benarlah, sesungguhnya tarbiyah Allah itu tidak dapat hanya difikir dengan analogi akal yang waras. Namun perlu diselami dengan hati dan jiwa yang bersih.. Berbekalkan ilmu dan iman yang teguh, yakin dengan janji Allah bahawasanya setiap ujian yang menimpa itu sarat dengan Jutaan hikmah pastilah akan membawa seseorang itu lebih dekat pada Allahul Khaliq.. Menjadikan seorang hamba itu Rindu pada sebening hati yang cinta pada ALLAH… Tiada keraguan tatkala kalamullah menjadi panduan di kala musibah melanda..MENYUKAI YANG TIDAK DISUKAI?

surah Al-Baqarah
ayat 216.

“Diwajibkan atas kamu berperang, padahal berperang itu adalah sesuatu yang kamu benci. Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui. “


KENAPA AKU DIBERI UJIAN SEBERAT INI?
“Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya.” – Surah Al-Baqarah ayat 286

Ini bermakna ana masih mampu untuk menanggung beban ini.(^_^)Betapa kasihnya Allah pada hambaNya sehingga Allah tidak akan memberikan seseorang itu bebanan yang diluar kesanggupannya.KENAPA AKU DIUJI?
“Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; “Kami telah beriman,” sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta.” – Surah Al-Ankabut ayat 2-3KENAPA AKU TAK DAPAT APA YANG AKU IDAM-IDAMKAN?
“Bolehjadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.” – Surah Al-Baqarah ayat 216RASA FRUST?
“Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman.” – Surah Al-Imran ayat 139BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?|
“Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan
mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk” – Surah Al-Baqarah ayat 45APA YANG AKU DAPAT DARIPADA SEMUA INI?

“Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mu’min, diri, harta mereka dengan
memberikan syurga untuk mereka… – Surah At-Taubah ayat 111KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?
“Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dariNya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal.” – Surah At-Taubah ayat 129


Di saat diri ini terhimpit dengan dugaan Mu Ya Rabbi ana teringat akan doa-doa yg sering dijadikan sebagai sumber kekuatan

“Hasbunallahu wa ni’mal wakil”

Cukuplah Allah bagiku

“Bismillahitawakkal ‘alallah”

Dengan nama Allah kepadaNya jualah aku bertawakkal.

“Allahumma Yassir Wa la Tu’assir Ya Kareem”

Ya Allah permudahkanlah ,dan janganlah Kau sukarkan, Wahai Maha Mulia.

dan ayat seribu dinar:

https://lh6.googleusercontent.com/-_FDpfsrsHBY/TX2UR87NP6I/AAAAAAAAAck/MxuFzt1ghGI/s1600/ayat-seribu-dinar.jpg

Sama-sama kita amalkannya.Semoga segala kesusahan menjadi mudah.AKU TAK DAPAT TAHAN!!!

“…dan jgnlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yang kafir.” – Surah Yusuf ayat 87


“Ya Allah ya Rahim.. andai kepahitan itu lebih mendekatkan diriku padaMU, ku sanggup BERJUANG! Jadikanlah hati ini sentiasa padu dalam keredhaan.. Jadikanlah Hati ini kuat tersimpul dalam keimanan. Semoga Engkau redha kepada ku.. Semoga Engkau sudi menerimaku.. HambaMu yang penuh kehinaan… ”p/s:Buat diri ini,La Tahzan.(C U D IPT)^^ .Jika Allah selalu di hatimu ,tiada apa yang perlu engkau gusarkan.Sesungguhnya segala sesuatu yang menimpamu tatkala berjuang di jalanNya adalah penebus dosa-dosamu. Bergembiralah kerana dirimu terpilih untuknya.IKHLASkan jiwamu selagi hayat dikandung
badan, selagi sihat seluruh jasad, selagi ajal belum tiba, wakafkanlah dirimu, jiwamu serta hayatmu FISABILILLAH.Sesungguhnya hidup dan nyawamu hanya sekali cuma, jadikan perlaburan terbaik buat membeli jannah.

Wallahu’alam

Kredit to: http://hatikumiliktuhanku.wordpress.com/6 comments:

s a r said...

Assalamualaikum:)

InsyaAllah. Ada yang terbaik dijanjikan olehNya buat kamu InsyaAllah :)

sea_lavender said...

Assalamualaikum...Insya-Allah anti, Allah akn memberi yg terbaik buat kte~~hanya Dia Yang Maha Kuasa ke mne anti selpas ni..ALL the best gurl =)

Ibnbakr said...

InsyaAllah..
He knows the best..

Nur Farhana said...

Buat semua sahabat:sar,sea_lavender,Ibnbakr:Syukran,Jazakallah.. =)

Madet said...

Rasa tenang hati baca blog ni.. Alhamdulillah..

Nur Farhana said...

Alhamdulillah..moga dapat kutip ibrah disini walau sedikit.