Thursday, 28 June 2012

cuba mengerti

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum wbt. ^_^

 


 situasi 1

Suatu malam yang hening,ketika bulan malu2 mula menebarkan "nur" pembiasannya..indah.pepohon yang hijau di siang harinya hanya kelihatan samar-samar dalam kegelapan malam..Tiba-tiba kedengaran dua beradik ni sedang berbicara..kelihatannya agak tegang.uurrgghh..

Akaknya sudah mulai teguh dengan pendiriannya untuk men'delete' koleksi lagu2 dalam mp3 nya.
# owh ya..mp3 tu ada macam2 lagu la termasuk la korea,jepun,english,indon,taiwan,nasyid ...bla3.ce tanya berapa koleksi surah2 Al-Quran dalam mp3? sekerat dua ja yang ada..tu pun,dengar ka?

Adik : Betul ke nak delete semua lagu dalam mp3 tu?
Kakak : ya la..(dengan wajah serius) = . ="
Adik : ala....buat pa nak delete semua...
Kakak : biaq la..ish sibuk ja !
dengan nada yang slow...~ fu..fu...fu...~
Kakak : nak delete semua senang sebab dah bercampur aduk dengan lagu2 yang lagha dan nak mendapatkan keredhaan Allah.Kak pernah dengar kak senior tu kata kalau nak dapatkan keredhaan Allah,delete semua lagu2 korea tu..ada bran?
Adik : berlalu pergi dengan hati yang hampa..= '(
sebab si adik dah tak bleh nak pinjam macam buat harta semalaman bila balik asrama,dah tak dak lagu indon jiwang tu semua dik oiii...hoho..   (O.o)"
Kakak : Kan melangkah kaki dengan pasti
                  Menerobos segala onak duri
             Generasi baru yang telah dinanti
                  Tak takut dicaci tak gentar mati

             Bagai gelombang terus menerjang
                  Tuk tumbangkan segala kezhaliman
             Dengan tulus ikhlas untuk keadilan
                  Hingga pertiwi gapai sejahtera

             Takkan surut walau selangkah
                  Takkan henti walau sejenak
             Cita kami hidup mulia
                 Atau syahid mendapat surga {Shoutul Harokah : Gelombang Keadilan} yoossshhhh!!~

Kakaknya terus dengan hati yang riang gumbira mendelete segala isi mp3 yang selama ini selamat "mendiami" di dalamnya.kini tidak lagi..hehe..

nasyid ...ADD
Al-Quran ...ADD
Kakak : melaung dari tempat mengadap laptop~adik!!!lagu2 yang inspire(tak dak unsur lagha) ada?boleh ja kalau nak suruh kak ADD!  =)

  fighting!~



situasi 2
Sewaktu bersiap-siap nak outing ngan family,si akak ternampak kelibat si adik yang masih terkedek-kedek dalam bilik.buat apa lama2 ntah budak kecik ni,nak kena ni~ hishh..suka melembabkan perjalanan..tetiba......................................



tercipta la sedepa dialog lagi ~


Kakak : Napa hang pakai baju lengan suku ni,sambil menjuihkan bibir kearah baju tu..
Adik : tak kata apa cuma . . . menjeling tajam.
Kakak : tu tak tutup aurat dengan sempurna la budak~  ;(
Adik : buat deeekkk je... (de di sebut spt depa)
Kakak : tu tudung,sambil cuba memperbetulkan tudung si budak kecik tu agar labuh menutupi dada.ishh...
Adik : la..biaq la kat orang,kalau nak tutup aurat....adik tutup dengan sempurna siap pakai stokin la sepatutnya kan?nantilah...
Kakak :  . . .  Ya Allah berikanlah petunjuk dan hidayah-Mu buat adikku. TT ^ TT

Wahai adik yang aku cintai kerana Allah,tahukah engkau bahwa bila selangkah kita keluar dari rumah dengan tidak menutup aurat,abah kita selangkah pula mendekati neraka.Nauzibillah minzalik..Mahukah kau melihat yang sedemikian berlaku keatas abahmu? muhasabah diri !!!

# ramai hari ini yang menutupi auratnya antara siku hingga pergelanggan tangan dengan memakai hand glove sock bila baju mereka berlengan pendek.

bagus! kerana anda tahu itu aurat dan cuba serta usaha menutupinya dengan sempurna dari pandangan ajnabi yang tidak halal untukmu.

Tapi...alangkah bagus sekali seandainya kau menutupinya dengan sambungan lain yang lebih longgar,contoh:inner yg berlengan panjang dan longgar!


Alangkah bagus lagi jika kau menyedari bahwa pabila kau sedang mengenakan baju berlengan pendek serta hand sock,itu bukan menutup aurat,tapi membalut aurat! maaf jika ana berkasar,justeru hal ini yang ingin ana tekankan.Jika seseorang itu memakai baju yang berlengan panjang bahkan juga mengenakan sekali dengan hand sock,itu leeebbbbiiiihhhhhh BAIK~Tafadhol !

✿ Biarlah orang kutuk kita pakai BAJU KETINGGALAN ZAMAN asal kita tak pakai BAJU AKHIR ZAMAN ✿ 
# seterusnya...kaki juga Aurat! serius!dulu waktu zaman kegelapan ana,waktu tu masih jahil dan ana tak tahu kaki tu aurat.Ya ALLAH...ampunkan hamba-Mu ini.malu sangat,lagi malu dengan Allah. =(
memanglah kadang2 tu leceh sikit bila kita pakai stokin terpijak pula air atau tetiba hari hujan daaannnn stokin pun basah.
TAPI . . . Apa la nak dikisahkan sangat dengan stokin kita yang basah tu daripada api neraka Allah yang penuh azab.Tak susahpun nak amalkan pakai stokin ni,caya lahhh! : )
Jom beli stokin dan pakai ~ ! ^_^ jom!  jom!  jom!  ayuh sahabatku muslimah ^_--
nak yang lebih osem ? ha... O.o   sila KLIK SINI
http://syahirul.com/wp-content/uploads/2011/08/aurat-kaki.jpg
 
situasi 3
Semasa temankan emak untuk menempah baju kurung.Ini apa yang ana kagum dengan tukang jahit,mereka berdakwah disamping mencari pendapatan yang halal dan diredhai Allah.
Mak : nanti bila jahit baju kurung ni yang belah kain susun tu(ala...kain kan tepi tu yang tersusun berlipat-lipat tu la~) minta tolong bagi jangan lebar sangat ya..
tukang jahit : owh,haa ya ya.nanti saya ukur,bukannya apa saya buat bagi lebar sebab bila naik moto tak la kain terangkat sangat,kalau naik kereta tak apa la.
ana yang sedang mendengar,cubauntukmemahami dan ini tafsiran ana :
bila kain susun > lebar > langkah besar > naik moto > tak nampak kaki/betis >kan AURAT tu~ 
anda ! ya anda yang bergelar tukang jahit/designer tu! 
anda jahit baju2 tempahan macam mana?maksud ana,baju2 yg mereka tempahkan tu jenis yang menutup aurat tak?anda pasti mereka tempah baju yang ciri2nya tak jarang ..tak singkat ..tak ketat..bla3....???
fikirkan . . .
tahu tak semua itu akan ditanya Allah di hari pengadilan akan amal2 yang kita lakukan di dunia!kebaikan akan dihitung dan dinilai walau sebesar biji sawi sekalipun (dan juga keburukan).

 
  # Turning point.bila lagi?Tegur ana yang lemah lagi hina ini,jangan biarkan ana jauuuhhh terpesong dari rahmat dan Syurga-Nya.tegur ana..jika ana salah,nasihat ana agar tidak lalai.
Imanku ini hanya senipis kulit bawang. TT ^ TT
maafkan ana ya.. Moga "bakul2" anda hari ini penuh dengan iktibar daripada berblog walking.

No comments: