Wednesday, 16 January 2013

memori 1.

Assalamualaikum!





Alhamdulillah sekarang saya berada di dalam zon cuti semester1.
hoyeh! ^^
macam tak percaya,masa berlalu tersangatlah pantas....!
tik..tok..tik..tok..dah habis sem1.
cepatnya..........
tapi..bila kira balik,berapa sem lagi yang bakal dihadapi,kelu sebentar.
aha!7 sem lagi~
Ya Allah..moga dapat bertahan di sini.

rasanya..tak pernah lagi kongsi pengalaman saya semasa belajar di UniMAP ni.ahaks!
haha..malas sebenarnya nak taip.
padahal dalam otak ni sentiasa berlegar-legar entri2 yang teringin diupdate disini,tapi...
bila menghadap depan lappy ni,sign in blog,terus lenyap idea2 tu semua.apakah?! ;)
last..last..cuma berblogwalking saja.

kalau nak di ikutkan memang banyak saya nak cerita tentang pengalaman saya belajar di UniMAP ni.
saya cerita sikit2 dulu lah..bajet macam ada orang nak baca pula.. =.="

di sini,saya tinggal di kolej kediaman wang ulu(utk bdk thn 1),Perlis.
lebih kurang la macam matrik dulu.cuma bezanya..dulu di matrik duduk ikut bilik,sekarang ni duduk ikut rumah.1 rumah ada 3 bilik.muat 7 orang 1 rumah.Alhamdulillah..ok la.
setiap rumah,mesti ada non muslim,UniMAP memang dah aturkan macam tu.

mula2 masuk Uni,saya harap sangat2 ada kawan serumah yang bertudung labuh macam saya.bukan sebab saya pilih kawan.tapi cuma rasa inginkan tarbiyah dalam diri.ingin pendamping yang memahami.dan..nak tahu?
Alhamdulillah,saya dapat seorang kawan serumah yang bertudung labuh,dia akak(sebab ex-diploma),tua beberapa tahun dari saya.
tapi tak sangka,itu cuma pinjaman dari Allah.kejap sahaja kami bersama sebagai orang serumah.
sebab lepas tu,dia kena pindah di kolej kediaman lain..kolej kediaman kampung seberang ramai(utk ex-dip).InsyaAllah..ada hikmahnya.saya redha.
yang best tu,akak tu satu kos dengan saya,sama..!
kami masih berjumpa di kuliah..~lalalalala.....~ ~

saya dapat ARAS 4 kot!!!!!!!!!!!!
HAHA..
mak saya punya la tak mau saya dapat aras 4 macam di matrik dulu..penat wo..angkat barang.serius,tangan ni tak boleh nak luruskan dengan betullah lepas angkat barang tu.mau 2,3 hari juga nak sembuh sakit tu.perrrgghh!

InsyaAllah ada hikmahnya..
by the way,Alhamdulillah blok saya betul2 tepi cafe!
tu yang syok tu,tak payah jalan jauh2 kalau nak cari makan.
cuma exercise naik turun tangga saja..  :)

owh ya!orang rumah....... <3
lupa pulak ceqita pasal orang rumah ni..
memandangkan akak tu sorang dah berpindah..tetiba,kawan serumah sorang lagi pula pindah sebab dia masuk PALAPES(sejenis bdn koko yang ada blok sendri yang spesel!).
jadi ahli rumah yang sedia ada dulunya 7 orang dah berkurang jadi 5 sahaja.

7 - 2 = 5

eheh!lama pulak tak tulis kira2 macam di atas tu.nge..~ =)
beberapa minggu selepas tu,pelajar 2nd intake masuk.
Alhamdulillah...orang rumah dah bertambah sekarang,tambah 2 orang akak ex-dip.

5 + 2 = 7 !!!

dah 7 orang.lengkap! ^^
 baiklah..mari saya perkenalkan satu satu orang rumah.
2 orang chinese comel,2 orang sabah,2 orang akak ex-dip,sorang lagi..saya lah!
mula2.. kenal 2 orang chinese ni,serius!susah jugaklah nak ingat nama diaorang.cis!
almaklumlah..tak pernah ada kawan cina ni kan,nak sebut dah satu hal..tergeliat lidah.
ni nak ingat pulak.lama2..ok lah..dia orang pun banyak membantu dalam nak ingat nama tu,kahkah..(ok...tak lawak pun)=.='
nasib lah tak jadi macam zaman matrik dulu,tersilap panggil nama sorang chinese tu,lepas kejadian "ngeriiiiii" tu terus chinese tu tak pernah tegur saya dah.hah...malu habaq hang!
ni dah ok la...kira berpengalaman.haha.. ^^
2 kawan rumah chinese tu lepasan STPM.tua setahun lah dari saya.

next,kawan sebilik~
eh!sepatutnya ni lah ceqita dulu kan?kan?tapi tak pa lah..kita teruskan ya..
kawan sebilik saya,dari sabah bah...wink!wink! ^_--
ada ceqita yang buka mitos sama sekali disebalik pertemuan kami,SubhanaAllah!
sebenarnya...dia sata school dengan saya(FAKTA:UniMAP tak panggil fakulti,tetapi panggil School!)
jadi..kami sememangnya dengan izin ilahi pernah bertemu di khemah waktu orentasi.hem.. >.< '
tak dinafikan lah..kami memang pernah bersembang itu dan ini..semasa orentasi.

dannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn.....
nak dijadikan ceqita penuhnya..kami kawan sebilik! yo!haha..^^
memang terkejut jugak lah..sungguh tak di sangka.
sebab masa saya sampai dibilik tu,saya lah orang pertama,dia tak sampai lagi..
lepas saya turun ambil barang naik atas semula..tengok2,dah ada beg bagasi besar di dalam bilik.
so,saya assume,tu lah bakal kawan sebilik..dan sambil mengusyar-usyar tag yang ada pada beg tersebut...jeng!jeng!jeng!
ha.......?????keningau,sabah?
dup..dap..dup..dap..hati rasa "something" saja..
jodoh kami,jadi kawan sebilik!
haha...memang kelakar lah tengok dia terkejut yang saya jadi kawan bilik dia.

baiklah..tak larat dah nak ceqita yang lagi 3 orang tu..maaf.
3 orang lagi tu duduk sebilik,bilik diaorang agak besar dari bilik kami.
tetapi disebabkan ada 1 katil single dan double dec..beserta dengan almari..ruang mereka agak kecil dari kami.sorang dari sabah.2 orang lagi yang akak ex-dip tu dari perak dan kedah.

ehem!ehem!
sebenaqnya...dia orang semua kawan serumah saya tu...akak..akak..belaka.haha.!!(nada jahat)

@_@

sebab sayalah yang paling muda dalam rumah tu....~hahahahaha......

^______^ ngeh..ngeh..ngeh...hah!sengal!

yah..percayalah saya yang termuda!
oit...!dah la tu,membosankan ja!
err..betul kot,umur saya 19 tahun masa tu(gaya ceqita macam dah lama dok situ)

ingat nak ceqita la pasal "nasi bujang",hem...tak laghat dah nak taip oii..hehe..^^
nantilah ya..
nantikan episod entri saya yang seterusnya!
*mentang-mentanglah cuti sem!*

~(^,^) ~  (tangan buat gaya ombak beralun-alun)haha..gelong~





4 comments:

Muhamad Harris bin Rahman said...
This comment has been removed by the author.
Muhamad Harris bin Rahman said...

hahaha... macam best je bunyi nye.. lpas SPM bosan la x selalu jumpe kawan. rindu pulak. hehe.. btw, x sangke akak ade sense of humor.can felt the exciment when you writing it. =)hehehe... jus joking. anyway, gud luck in your study. semoga Allah s.w.t permudahkan semua urusan akak.amin.. n_n

Ukhti Hana said...

Muhamad Harris bin Rahman :

owh,adik lepas SPM.apa susah?ajak la buat reunion ke,keluar sama2.

ada sense of humor ek??hehe..
thanks for wishing me gud luck.Jazakallah khair dik.

ameen Ya Rabb..^^



# nak link blog adik!~

Anonymous said...

hai. assalamuaikum.
akak course apa ya ?