Monday, 13 August 2012

Cakna Dunia ISLAM !ayuh !!
Assalamualaikum w.b.t

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang.


 
jangan hanya diam di meja studi tanpa cakna isu pergolakkan di Syria,Palestin,Mynmar...
ayuh sedar!


tik tok..tik tok..tik tok.. *bunyi jarum jam membelah masa*

17:22 petang..
13-08-2012
24 Ramadhan 1433

instrumental free as a bird-Omar Akram bergema di ruang tamu memanggil-manggil tuannya untuk menjawab panggilan.saya melihat nama si pemanggil di skrin,owh sahabat ku tercinta..ukhti ~

sekilas detik saya teringatkan mesej daripadanya petang kemarin bertanyakan khabar kerana sudah sekian lama tidak berhubung.Almaklumlah..sekarang ni masing2 sibuk dengan perjuangan di jalan berbeza namun merebut matlamat yang sama,Mardhatillah.. =)

lantas button hijau di tekan menyahut panggilan ukhti tersayang.rindu sama kamu.Salam bersambut,dia juga memberi salam kepadaku.ahh~masing2 tidak mahu mengalah untuk memulakan salam fikirku..ataupun mungkin juga dia tidak mendengar salamku sebenarnya.biarlah,itu bukan isu nya.

suaranya di hujung talian kedengaran sebak,aku juga turut merasai getaran kegusaran di hatinya.aduh!apa yang telah membuatkan sahabatku ini bersedih sedemikian,soal hatiku.Dia meneruskan bicara hatinya untuk berkongsi bersamaku.

perbualan kami mengenai apa?

Dia berkongsi denganku mengenai apa yang sedang berlaku sekarang di Syria..hatiku tersentuh.terbayang dimindaku pergolakkan,kemusnahan,kesedihan dan kekejaman yang berlaku di sana sekarang ini.Hati bergetar merasai keperitan yang mereka lalui..sebak.Tahukah kalian apa yang berlaku di Syria sekarang? Tahukah kalian betapa kejamnya pembunuhan umat Islam Sunni di sana?

Adakah kita peduli?

peduli?

cakna?

atau hanya berpeluk tubuh,sikap 'tidak pedulisme' merajai jiwa?

masih ramai yang dengan mudahnya mengambil sikap 'tidak pedulisme' daripada cakna dengan saudara seakidah kita di sana!apakah 'seketul daging' di dalam diri mereka itu tidak merasakan apa-apa?

Alhamdulillah saya dikelilingi sahabat-sahabat yang cinta pada agama.secara tidak langsung diri ini mudah ditarbiyah.

Nabi S.A.W bersabda, 
“Sesiapa yang tidak mengambil berat terhadap urusan (hal, keadaan) orang muslimin, maka bukanlah dia dalam kalangan mereka. Dan sesiapa yang memulakan harinya dengan mengutamakan perkara selain daripada agama Allah maka bukanlah dia daripada golongan orang yang diredhai Allah”.
(Riwayat At-Tabrani)

cukup lah!

hentikan sikap 'tidak pedulisme' !!

Lihatlah dengan mata hati !

apa sebenarnya berlaku sekarang?soal pada diri..

Kini,di Syria sudah ramai yang terkorban,syahid.Allah... Apa yang mampu kita lakukan?apa?Adakah kita mampu mengangkat senjata dan bersedia menembak musuh dari setiap penjuru?jika ia,silakan...mungkin syahid yang kita impikan tercapai.Namun,jika tidak sekalipun kita dapat mengangkat senjata menembak musuh.Berilah pertolongan kepada mereka dari segi kewangan.akaun Maybank.untuk Syria(HCSFR) 564-4902-11159.

jika itu juga kita tidak mampu.

Tembakkan doa buat mereka di sana..peluru 'tembakan doa' kita tidak mungkin terpesong daripada sasaran yang kita ajukan.Allah Maha Mendengar doa kita.Teruskan berdoa dengan kudus buat mereka setiap kali selepas solat.

Baginda صلى الله عليه وسلم bersabda bermaksud:  

“Doa itu adalah senjata orang mukmin, tiang agama dan cahaya langit dan bumi.”
 (Hadis riwayat Al-Imam Al-Hakim)


"Doa qunut nazilah boleh dilakukan pada setiap solat baik Subuh, Zohor, Asar, Maghrib dan Insyak. Tangan diangkat sewaktu berdoa dan boleh mengaminkan bacaan sang Imam dengan suara yang kuat menurut pendapat mazhab Syafie dan Hambali. Berdoalah untuk umat Islam di Syiria, Palestin dan seluruh dunia yang sedang tertindas. Sama ada kita membacanya dalam solat sebagai imam atau berusaha memujuk imam di tempat kita supaya membacakannya. Itulah tanggungjawab kita sebagai seorang Muslim!"

Nukilan seterusnya saya ingin kongsikan daripada seorang ukhti yakni Qani'ah Mawaddah 

Mengapa Syeikh Hassan Al-Hindawi dihantar oleh Syeikh Yusuf Al-Qordhawi?

Gambaran tentang Syria agak tidak jelas apabila dijelaskan oleh media-media terutamanya media antarabangsa. Jadi, beliau dihantar bagi menjelaskan apakah sebenarnya yang berlaku di Syria?

Media barat sebenarnya tidak mahu seluruh dunia tahu akan apakah sebenarnya yang berlaku di Syria. Lalu mereka, media barat telah memutarbelitkan fakta.

Syeikh Khalid bercerita, ketika beliau di Indonesia dan bertemu dengan seorang teman. Teman itu berkata, dia melihat dan membaca di surat khabar bahawa ramai orang menyokong Kerajaan Syria. TV di Indonesia juga menyiarkan bahawa ramai yang menyokong Kerajaan Syria yang dipimpin oleh Basyar Asad. Apa yang berlaku sebenarnya ialah, kerajaan Syria telah mengumpulkan pegawainya supaya berkumpul dalam erti kata lain mahu menunjukkan kepada dunia bahawa Basyar Asad ini mempunyai ramai yang menyokong beliau.

Jangan terpedaya dengan keyataan2 yang kita dengar dari ahli intelektual Syria dan ahli politik Syria bahawa yang Syria menentang Israel. Walhal, hakikatnya sejak zaman ayah Basyar Asad lagi tidak ada SATU PELURU PUN yang singgah ke tanah Israel. Bahkan tanah Tinggi Golan yang terletak di tanah Syria telah dikuasai oleh Israel.
PUNCA REVOLUSI

Puncanya apabila ada sekumpulan kanak-kanak lebih kurang 28 orang sedang bermain-main dan telah menulis sesuatu di dinding sekolah mereka. Apa yang ditulis oleh kanak-kanak ini ialah RAKYAT MAHU JATUHKAN KERAJAAN. 

Slogan ini telah dilaungkan dinegara-negara yang sedang melakukan revolusi. Apabila mereka mendapat tahu akan hal ini, pasukan keselamatan Syria telah menangkap kanak-kanan ini. Mereka telah diseksa dengan cara mencabut kuku-kuku kaki dan tangan mereka. Salah seorang kanak-kanak itu telah meninggal dan keluarga menuntut mayat kanak-kanak itu serta meminta kanak-kanak yang lain dilepaskan. 


Kerajaan telah meletakkan syarat dimana apabila mahu dilepaskan kanak-kanak itu, mereka perlu memberi wanita-wanita di kalangan mereka untuk dinikahi oleh puak-puak kerajaan ini. Perkara ini merupakan sesuatu yang menghinakan. Lantas berlakulah revolusi di Syria.


        Terlalu banyak, dan tersangat sedih untuk aku coretkan. Sahabat-sahabat, tahukah kalian kisah Zainab Al Husni? Dia ditangkap dan ingin diperkosa oleh tentera yang menangkapnya. Tetapi dia melawan. Lantas dia dibunuh dan badannya dikerat 4. Mayatnya dimasukkan ke dalam plastik kemudian dicampak di hadapan ahli keluarganya.

Serius ini sangat kejam.

            Wanita-wanita di sana, dirogol di hadapan keluarga. Kemudian digari dan dibunuh. Aku terasa gerun. Aku wanita sahabatku. Tolonglah, aku dapat merasai ketakutan mereka. Aku seakan mendengar jeritan mereka, mempertahankan maruah seorang wanita.

Tolonglah sahabat, cakna isu Syria.

Selebihnya bacalah di sini, tanganku sudah tidak  mampu meneruskan. Sedih Ya Allah.

*****

                Serius, tangan ini ketar. Sudah tidak boleh untuk terus menulis. Biarlah gambar-gambar di bawah ini sahaja, menyatakan erti sebenar, apa yang berlaku di Syria.


Korban di Lattakia, Syiria pada 28-1-2012. Bayi ini terbunuh bersama 3 bayi yang lain. Mereka sengaja ditembak oleh samseng Bashar Al-Asad dengan memanjat bumbung rumah ibu bapa mereka dan melepaskan tembakan ke arah bayi-bayi ini.


Korban Homs, Syiria pada 8-2-2012.


Korban Homs, Syiria pada 9-2-2012.


Korban Homs, Syiria pada 9-2-2012 akibat dibedil dengan helikoptar dan roket Bashar Al-Asad.


Korban Homs, Syiria


Korban Homs, Syiria


 *****


 Tahukah kalian PBB terhalang untuk menghantar tentera ke Syria, kerana China dan Russia menggunakan kuasa Veto mereka, sebagai sebuah kuasa besar, menghalang semua ini. Bangkitlah umat Islamku! Mahukah kalian melihat seluruh umat Islam Sunni terhapus?

Baca di sini. Geram Ya Allah. Ya Allah. Bantulah umat Islam di sana.


Berita-berita mengenai isu Syria hakikatnya disekat. Setelah setahun berlalu, baru hari ini kita lihat kekejaman mereka. Namun begitu, seluruh dunia masih belum tahu hakikatnya. Malaysia sendiri tidak cakna dengan isu ini. Tidak ditontonkan bagaimana pembunuhan umat Islam Syria pada seluruh rakyat Malaysia. 

Kalian cakna bukan?

            'Search'lah di internet. Dunia di hujung jari. Jangan buang masa sahaja. Ayuh jadi muslim cakna!


*****

 Kurang ajar Basyar!

Kawan-kawan, tahu tak. Tentera Basyar..mereka heret budak-budak perempuan. Mereka rogol budak-budak perempuan tu beramai-ramai. Diorang pukul budak perempuan itu sampai mati. Diorang ambik pisau, diorang kerat.


Ya Allah..sakit :'( Lepas kerat diorang masukkan dalam plastik dan baling depan rumah. Di dada perempuan yang dibunuh diorang akan toreh dan tulis..


"Tiada Tuhan selain Basyar.."


Kurang ajar! Sungguh kurang ajar :'(


Kenapa dunia masih belum sedar semua ini. Kenapa wahai dunia? Kenapa!

*****Dunia,

Kenapa hari ini kita sibuk berpecah di pentas politik hingga kita abaikan isu ummah? Dunia, tolong bezakan.. politik dan juga isu ummah.. Kamu mahu berpecah di atas medan politik silakan, tapi jangan biarkan isu ummah, isu aqidah kita turut berpecah. Tolonglah jangan.

Kita alpa kawan-kawan. Kita tidak cakna. Kita fikir hidup kita. Kita bebas ke sana-sini. Kita buat maksiat. Kita buat dosa. Tapi kita lupa ada jasad yang tidak sempat berbuat semua itu, hidup mereka berjuang. Mereka tidak ada jalan lain, melainkan memilih jihad fisabilillah.

Bukalah mata kita melihat dunia...


Jom sama-sama kita doakan Tentera Bebas Syria. Tentera Bebas Syria merupakan pasukan tentera yang terdiri daripada pimpinan dan juga tentera yang berpaling tadah daripada rejim Syria dan menyokong kebangkitan rakyat.

Sehingga kini, mereka merupakan tentera yang bertanggungjawab memelihara rakyat Syria daripada kekejaman rejim Basyar dan sekutunya. Mereka juga bertanggungjawab memelihara Syria daripada kerakusan rejim Basyar yang kelihatan semakin hari semakin kejam.

Walaupun Tentera Bebas Syria serba kekurangan dari sudut persenjataan, namun semangat jihad mereka jelas menggerunkan pihak rejim.

Teruskan berdoa untuk mereka agar doa kita menjadi pembantu kepada mereka berjihad dan berjuang menghadapi rejim Basyar yang begitu zalim.

Moga kemenangan menjadi milik rakyat Syria. Insya-Allah..
# Doakan juga buat saudara kita di Palestin dan Mynmar.Ayuh cakna!


No comments: