Wednesday, 25 May 2011

JANGAN MENGELUH ^_~

Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikumwarahmatullahhiwabarakatuh..


JANGAN MENGELUH ...........
Kita selalu Bertanya....................dan Al-Quran sudah menjawabnya..................


http://i209.photobucket.com/albums/bb22/hamizanhazwan/rilex.jpg



KITA BERTANYA : KENAPA AKU DIUJI?
QURAN MENJAWAB
"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," ("I am full of faith to Allah") sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan, sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta."
-Surah Al-Ankabut ayat 2-3



KITA BERTANYA : KENAPA AKU TAK DAPAT APA YG AKU IDAM-IDAMKAN?
QURAN MENJAWAB
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."
- Surah Al-Baqarah ayat 216



KITA BERTANYA : KENAPA UJIAN SEBERAT INI?
QURAN MENJAWAB
"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."
- Surah Al-Baqarah ayat 286


KITA BERTANYA : KENAPA RASA FRUST?
QURAN MENJAWAB
"Jgnlah kamu bersikap lemah, dan jgnlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu org2 yg beriman."
- Surah Al-Imran ayat 139


KITA BERTANYA : BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?
QURAN MENJAWAB
"Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah (be fearfull of Allah The Almighty) kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan)."
-Surah Al-Imran ayat 200


KITA BERTANYA : BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?
QURAN MENJAWAB
"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk"
- Surah Al-Baqarah ayat 45



KITA BERTANYA : APA YANG AKU DAPAT DRPD SEMUA INI?
QURAN MENJAWAB
" Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang yang beriman akan jiwa mereka dan harta benda mereka dengan (balasan) bahawa mereka akan beroleh Syurga, (disebabkan) mereka berjuang pada jalan Allah maka (di antara) mereka ada yang membunuh dan terbunuh. (Balasan Syurga yang demikian ialah) sebagai janji yang benar yang ditetapkan oleh Allah di dalam (Kitab-kitab) Taurat dan Injil serta Al-Quran dan siapakah lagi yang lebih menyempurnakan janjinya daripada Allah? Oleh itu, bergembiralah dengan jualan yang kamu jalankan jual belinya itu dan (ketahuilah bahawa) jual beli (yang seperti itu) ialah kemenangan yang besar.”

-Surah At-Taubah ayat 111



KITA BERTANYA : KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?
QURAN MENJAWAB
"Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dari Nya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal."
- Surah At-Taubah ayat 129



KITA BERKATA : AKU TAK DAPAT TAHAN!!!
QURAN MENJAWAB
"... ..dan jgnlah kamu berputus asa dr rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dr rahmat Allah melainkan kaum yg kafir."
- Surah Yusuf ayat 12


http://rizky86.files.wordpress.com/2010/06/al-quran1.jpg?w=509&h=339

La tahzan innallaha ma'ana” (jangan bersedih, Allah bersama kita)”.
^_^


16 comments:

Azree said...

Subhanallah..

Syukran atas perkongsian ilmu ini..

tqaroslan said...

La tahzan. innallah ha ma'ana..
=)

Eye-Me said...

Nice!~

Rse nk ltak kt desktop bckground jep, huhu . . .

mira said...

Assalamualaikum dik,
trima kasih atas prkongsian ney.
sgt bermanfaat :)
la tahzan ya ;)

Azam Husni said...

El-salam'alaykum! MasyaAllah, igt dah kakak2, rupanya sebaya dgn saya..^^ Pekongsian yg mengisi jiwa..mabruk!truskan!

em, ana ada juga buat post yg lbh krg dgn ni bertajuk 'Bersyukurlah: Tiada Sebab Untuk Kita Mengeluh'.. so ana nk kongsikan link post ni sekali di situ buat manfaat bersama, bolehkan? syukran. =)

Nur Farhana said...

Azree : A'fwan akhi Azree.


tqaroslan : jangan bersedih, Allah bersama kita ^_^


Eye-Me : Syukran.Moga dapat kutip manfaatnya.adik cuma copy paste dari sahabat di laman sosial 'Tagged'
Apa yang Kak Mi nak letak di desktop tu?Pic yang no.1 ke 2?huhu.. ^_~


mira : Wa'alaikumussalam kak Mira^_^
sama2..la tahzan sama dgn nama blog akak =D


Azam Husni : Wa'alaikumussalam.
knp ingat ana ni kakak2?? =(
owh,sebaya dgn ana?18 tahun ^^
Sekadar perkongsian yg ana kutip dari sahabat ana.
InsyaAllah...

owh ya?akhi juga ada buat post yg lbh krg dgn ni.InsyaAllah nanti ana ziarah tengok.Kongsi link post?Sudah tentu boleh!^^
A'fwan.

Eye-Me said...

erk, bukn pic, tpi sume sokln & jwpn tuh . . . klau la bley ltk kt tmpt yg sntiasa bley kte tgk . . ., kn bgos . . . mi nk sgt ingt slalu sume ayt2 tue . . . ^_^

Nur Farhana said...

ha...?owh,salah faham pula adik ni,hehehe..sorry kak Mi.
ya,sokong akak!~ ^_^
adik pun suka sangat dgn ayat2 tu,memberi kekuatan.

Muhammad Nurfirdaus said...

assalamualaikum.. ^^ bismilahirahmanirahim.. sabda rasulullah salallahu alaihi wasalam: "kamu tidak akan sesat selamanya jika kamu berpegang kepada dua perkara iaitu AL-QURAN dan SUNNAHKU.."

walallahualam.

PuRpLe GrAPe said...

subhanallah...sangat bermakna skali...mujur ada yang sudi berkongsi ilmu sebegini...tq..

:: Zahratu Billaurah :: said...

Assalamualaikum Adik..
akak mmg ziarah blog adik, akak mmg nk komen tapi ada je halangan.
Aritu akak mmg baca dah post ni, sgt bagi akak kekuatan =') masa tu ada ujian, dlm kebaikan pun ada ujian, skrg Alhamdulillah hampir selesai, Allah tunjuk jln sikit2..

Adik sentiasa akak ingat =') dekat dlm hati akka. Diba pun. Aritu akak msj dgn Diba. Diba kirim salam dkt adik..

Akak dah nak masuk U dah. Insya-Allah Sabtu ni tolak. Akak mungkin akan mula menyepi, entah bila blh on9 pula...adik jg diri baik2 ya..akak syg sgt adik. Belajar dkt sana, jauh2 drpd mak ayah, jaga iman, jaga hati. Belajar kita sama2 niat krn Allah..=')

jgn pernah lupa akak, sbb akak xpernah lupa adik..=') *peluk*

Eye-Me said...

B2 dh nk msuk U blik?? Sem 3 ek?

Nur Farhana said...

Muhammad Nurfirdaus -> Wa'alaikumussalam.. =)
Syukran Jazeelan akhi.


PuRpLe GrAPe -> Alhamdulillah..ana sekadar mampu berkongsi disamping memberikan kekuatan buat diri ini pabila lemah.you're welcome.^_^

Nur Farhana said...

:: Zahratu Billaurah :: ->
Wa'alaikumussalam akak Rabiatul yang dirindui~hehe..^_~

Syukran akak sebab sudi ziarah blog adik ini,sangat terharu ='(
komen akak sangat2 adik hargai^_^
adik faham,adik tak kisah pun kalau akak tak komen =D
Akak ada masalah?kesian kat akak,mungkin ujian itu utk lebih mentarbiahkan diri kita*lebih matang ^_~ *

Alhamdulillah..Moga dipermudahkan lagi buat akak tersayang dalam menhadapi ujian dari Allah,Ameen..

Akak pun!adik sentiasa ingat akak!^_^
~ rindu la sama Diba.. ='( ~
rajin Diba contect akak ya =D
Wa'alaikumussalam,kalau akak baca ni,akak tolong sampaikan salam adik pada Diba juga kalau berhubung dgnnya nanti. ^_^

dah nak masuk U,tinggal beberapa hari lagi.dah packing barang2?Semoga perjalanan akak selamat sampai di U nanti,Ameen..

InsyaAllah akak,adik akan jaga diri baik2.Akak juga jaga diri baik2 ya.. =)
rindu akak nanti =(
InsyaAllah bila kita niat belajar kerana Allah,akan dipermudahkan jalan oleh -Nya buat kita.

Akak juga..=(
jangan lupakan adik sebab adik sentiasa ingat akak walau pertemuan kita hanya di alam maya.

Teringin nak jumpa akak di dunia nyata.^_^
*peluk*

akak jangan sedih2*senyum ya^_____^*
Belajar elok2 kat sana nanti.

Nur Farhana said...

Eye-Me -> Kak Mi ^_^ *Saje nak menyebuk^_~* = ya Kak B2 nak masuk U dah sabtu ni.Sem berapa tak tahu pula.. =.="

Kak Rabiatul!!!!*jerit* ;p
sem berapa ya?
hehehe..

Mr.Kay said...

bagusnya entry ni...sangat bermanfaat