Monday, 16 May 2011

Istikharah Cinta

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikumwarahmatullahhiwabarakatuh..

^_____^


http://2.bp.blogspot.com/-DynbmbJuoTQ/TbV6M9L5EaI/AAAAAAAAAQA/hcdzft7GP0s/s1600/IC+Cover.jpg


~ <><><><><><><><><><><><><> ^_____^ <><><><><><><><><><><><><> ~


Agak lama juga tak update entri baru dalam blog ana.hehehe..bukannye sibuk mana pun(pemalas =.=").Ana lebih suka blog walking sekarang ini^_^*ayat macam budak menganggur lagi*Sekarang dah masuk form6.Alhamdulillah...jika ini ketentuan daripada Maha Pencipta,ana bersyukur.


Berbalik kepada tajuk entri kali ini,"ISTIKHARAH CINTA".
Maksud istikharah ini agar hamba bertawakal kepada Allah dan menyerahkan urusannya kepada-Nya untuk dipilihkan yang baik di manapun ia berada. Akan tetapi, tawakal dan penyerahan ini tidaklah benar sampai seseorang berusaha keras mencari kebaikan itu sesuai usahanya, kemudian dia kembali kepada Allah Swt yang Maha Mengetahui lagi Maha kuasa, meminta kepada-Nya agar dimudahkan bila urusan itu baik untuknya atau meminta dipalingkan darinya bila urusan itu tak baik untuknya.


SubhanAllah...melodi yang indah dari munsyid:Sigma ini bertajuk istikharah cinta.Pernah dengar alunan melodi dari munsyid ini?Ana baru pertama kali dengar.*suka*^_^
Untuk download lagu ini KLIK SINI


~ <><><><><><><><><><><><><> ^_____^ <><><><><><><><><><><><><> ~


Istikharah Cinta

Album : Istikharah Cinta
Munsyid : Sigma
http://liriknasyid.com


Bersaksi cinta diatas cinta
Dalam alunan tasbih ku ini
Menerka hati yang tersembunyi
Berteman dimalam sunyi penuh do'a

Sebut nama Mu terukir merdu
Tertulis dalam sajadah cinta
Tetapkan pilihan sebagai teman
Kekal abadi hingga akhir zaman

Istikharah cinta memanggilku
Memohon petunjukmu
satu nama teman setia
Naluriku berkata

Dipenantian luahan rasa
Teguh satu pilihan
Pemenuh separuh nafasku
Dalam mahabbah rindu

diistikharah cinta..

edho_sigma(at)yahoo.com



~ <><><><><><><><><><><><><> ^_____^ <><><><><><><><><><><><><> ~

http://niknik.blog.uns.ac.id/files/2011/03/walimahan.jpg



Pernahkah mendapatkan kesulitan ketika memilih dari beberapa alternatif? Yap, terkadang manusia menghadapi ujian hidup yang harus diselesaikan dengan alternatif penyelesaian yang tepat. Sejauh mana dia berusaha untuk menyelesaikan masalah hidupnya, InsyaAllah, Dia Sang Maha Petunjuk akan memberikan jalan keluar ketika hamba-Nya selalu berserah diri kepada-Nya...



Solat sunat istikharah dilakukan untuk meminta taufik (pertolongan) dan kemudahan daripada Allah. Jabir bin Abdullah r.a berkata, “Rasulullah Saw mengajari kami Istikharah (shalat untuk meminta pilihan) dalam semua perkara, sebagaimana beliau mengajari kami surah Al Qur’an. Rasulullah Saw bersabda, “Apabila salah seorang dari kamu berkepentingan terhadap sesuatu urusan (menghadapi urusan penting) maka hendaklah ia melakukan solat dua rakaat yang bukan solat fardhu, kemudian dia berdoa:




Ya Allah, sesungguhnya aku memohon pilihan berdasarkan ilmu-Mu, memohon ketentuan berdasarkan takdir-mu, dan memohon kurnia-Mu yang amat besar itu. Sesungguhnya Engkaulah yang mampu menentukan sedang aku tak mampu menentukan. Engkaulah yang mengetahui sedang aku tak mengetahui dan Engkaulah yang paling Mengetahui hal-hal yang ghaib. Ya Allah, jika menurut pengetahuan-Mu urusan ini (sebutkan urusannya) baik bagiku, baik bagi agama, kehidupan dan kesudahan urusanku ini, sekarang, dan kemudian maka mudahkanlah aku untuk menggapainya dan berkahilah aku di dalamnya. Tapi jika menurut pengetahuan-Mu urusan ini tidak baik bagiku, bagi agama, kehidupan dan kesudahan urusanku ini, sekarang dan kemudian, maka palingkanlah aku darinya dan palingkanlah ia dariku. Takdirkanlah bagiku hal yang baik di mana saja yang baik itu berada, kemudian redhailah aku kerananya [H.R Ar Tirmidzi]’


Wallahu'alam.

~ <><><><><><><><><><><><><> ^_____^ <><><><><><><><><><><><><> ~



4 comments:

Azree said...

Terima kasih atas entry yang baik ini..

:: Zahratu Billaurah :: said...

akak suka lagu ni! ^_^
pertama kali dgr dulu, berkali2 psg

istikharah cinta. istikharah, meminta petunjuk Allah dlm menentukan pilihan yg bercabang.
selalu org sebut istikharah ni mesti psl kahwin kan. hakikatnya dilakukan jika mengalami kekeliruan dlm menentukan pilihan dlm hidup ^_^

Dato' Dr Fadzilah Kamsah kata sblm tidur sebaiknya solat istikharah, sbb dlm hidup kita hari2 mmg kita terikat antara byk pilihan yg perlu dibuat


p/s: adik dah masuk dah ke skrg? dah tinggal monotaro dan hagimaru?

adik...akak rindu sgt...='(( *peluk*

Nur Farhana said...

Azree : sama2 =) Moga bermanfaat.

Nur Farhana said...

:: Zahratu Billaurah ::

adik pun suka sangat2 lagu ni! ^_^
sama la kita,adik pun dengar berkali2(sampai boleh hafal kot lirik dia)

ya..memang selalu la juga org mesti ingat psl kahwin je =.="

owh..jadinya,solat sunat istikharah ni boleh juga diamalkan dlm kehidupan seharian untuk memohon petunjuk dari ilahi =)

p/s:Akak...sebenarnye adik sepatutnya dah belajar dah di form6 TAPI disebabkan masalah pengangkutan dan sekolah yang adik dapat tu jauh,adik kena tukar sekolah+aliran sekali di sekolah lama adik.Pertukaran tu mengambil masa juga la oleh pihak JPN yang bertanggungjawab tu.Selagi pihak JPN tak keluarkan surat rasmi yg disahkan adik boleh tukar ke sekolah lama,selagi itu lah adik kena ulang alik ke sekolah yg jaaaauuuuhhhh itu(itu yg sepatutnya) TAPI adik ponteng sekolah ^_^ hehehe..dah tak de transport kan.

Akak...adik rindu sgt kat akak juga.. ^_~ *peluk*

dengar kata keputusan rayuan keluar bulan 6 kot..entah la