Wednesday, 25 May 2011

JANGAN MENGELUH ^_~

Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikumwarahmatullahhiwabarakatuh..


JANGAN MENGELUH ...........
Kita selalu Bertanya....................dan Al-Quran sudah menjawabnya..................


http://i209.photobucket.com/albums/bb22/hamizanhazwan/rilex.jpg



KITA BERTANYA : KENAPA AKU DIUJI?
QURAN MENJAWAB
"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," ("I am full of faith to Allah") sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan, sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta."
-Surah Al-Ankabut ayat 2-3



KITA BERTANYA : KENAPA AKU TAK DAPAT APA YG AKU IDAM-IDAMKAN?
QURAN MENJAWAB
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."
- Surah Al-Baqarah ayat 216



KITA BERTANYA : KENAPA UJIAN SEBERAT INI?
QURAN MENJAWAB
"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."
- Surah Al-Baqarah ayat 286


KITA BERTANYA : KENAPA RASA FRUST?
QURAN MENJAWAB
"Jgnlah kamu bersikap lemah, dan jgnlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu org2 yg beriman."
- Surah Al-Imran ayat 139


KITA BERTANYA : BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?
QURAN MENJAWAB
"Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah (be fearfull of Allah The Almighty) kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan)."
-Surah Al-Imran ayat 200


KITA BERTANYA : BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?
QURAN MENJAWAB
"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk"
- Surah Al-Baqarah ayat 45



KITA BERTANYA : APA YANG AKU DAPAT DRPD SEMUA INI?
QURAN MENJAWAB
" Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang yang beriman akan jiwa mereka dan harta benda mereka dengan (balasan) bahawa mereka akan beroleh Syurga, (disebabkan) mereka berjuang pada jalan Allah maka (di antara) mereka ada yang membunuh dan terbunuh. (Balasan Syurga yang demikian ialah) sebagai janji yang benar yang ditetapkan oleh Allah di dalam (Kitab-kitab) Taurat dan Injil serta Al-Quran dan siapakah lagi yang lebih menyempurnakan janjinya daripada Allah? Oleh itu, bergembiralah dengan jualan yang kamu jalankan jual belinya itu dan (ketahuilah bahawa) jual beli (yang seperti itu) ialah kemenangan yang besar.”

-Surah At-Taubah ayat 111



KITA BERTANYA : KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?
QURAN MENJAWAB
"Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dari Nya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal."
- Surah At-Taubah ayat 129



KITA BERKATA : AKU TAK DAPAT TAHAN!!!
QURAN MENJAWAB
"... ..dan jgnlah kamu berputus asa dr rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dr rahmat Allah melainkan kaum yg kafir."
- Surah Yusuf ayat 12


http://rizky86.files.wordpress.com/2010/06/al-quran1.jpg?w=509&h=339

La tahzan innallaha ma'ana” (jangan bersedih, Allah bersama kita)”.
^_^


Tuesday, 17 May 2011

Menyemai Ukhuwah(^^,) + DinoTrek2 ?


Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikumwarahmatullahhiwabarakatuh..



~ <><><><><><><><><><><><><> ^_____^ <><><><><><><><><><><><><> ~


Firman Allah s.w.t yang bermaksud :

Sebenarnya orang-orang yang beriman itu adalah bersaudara,maka damaikanlah di antara dua saudara kamu (yang bertelingkah) itu,dan bertaqwalah kepada Allah supaya kamu beroleh rahmat. {Al-Hujurat : 49:10)

Aku mencintai sahabatku dengan segenap jiwaku,sahabat yang baik adalah yang seiring denganku & menjaga nama baikku ketika aku hidup atau selepas mati,ku hulurkan tangan kepada sahabatku untuk berkenalan kerana aku akan merasa senang,semakin ramai sahabat,aku semakin percaya diri,aku selalu berharap mendapat sahabat sejati yang tidak luntur dalam suka atau duka,jika aku dapat,aku ingin setia padanya… {Imam Shafie}



~ <><><><><><><><><><><><><> ^_____^ <><><><><><><><><><><><><> ~



Kita bertemu kerana Allah dan kita berpisah jua kerana Allah.

Buat sahabatku yang tersayang,

teruskan jihadmu mengutip ilmu Allah di dunia ini.

Teruskan perjuangan kita!!!!http://www.emocutez.com

http://2.bp.blogspot.com/_f-ij8RRp4H4/TMGMnqmksZI/AAAAAAAAAPg/6q8eOaLP0cg/s320/ukhuwah1.jpg

Di kesempatan yang tak berapa sempat ini(amboi..sibuk apa ntah tuan blog ni^_~) ana dedikasikan sajak(ke puisi? =.=") buat sahabat ana.errr....yang tak berapa nak puitis ni.

Terimalah.......*baca puisi *http://www.emocutez.com

Duhai Sahabat tercinta,

Aku mencintaimu kerana Allah,

Kita ditemukan juga kerana Allah,

Ikatan ukhuwah itu kita jalinkan,

Sersulam indah bersemi di kalbu,

Ukhuwah itu bagai seutas tasbih,

Ada awal tiada penghujung,

Dicipta untuk mengingatiNya,

Dibahagikan untuk cintaNya,

Dan diratib untuk redhanya,


Sahabat,

Masihkah kau ingat?

Kau sapaku dengan senyuman,

senyumanmu seindah biasan mentari,

Semekar bunga indah kembangnya,

bait bicaramu memikatku,

ibarat salju yang memberikan kedamaian,


Sahabat,

Kau teman setiaku,

Dikala suka dan duka,

Pabila manik jernih membasahi pipi,

Kau masih setia disampingku,

Mengucapkan kata cinta,

Membuatkanku tenang,

Sambil kau memimpinku mengenal Ilahi,

Mesyukuri segala nikmat,

Sentuhan kalbu tarbiyah diri kembali,


Sahabat,

Riangmu kau kongsi bersama,

Tenang melihat kejayaanmu,

Kasihnya diriku ini padamu,

Jika dirungkai berjela,

Ibarat hamparan awanan,

Membiru luas terbentang dilangit,


Sahabat,

Kini kau temani perjalananku,

Sehingga akhirnya bertemu ilahi,

Dalam sejarahku,

Terukir indah ukhwah kita bersama,

Jalanku yang dulunya ibarat tanah gersang,

Kau sirami dengan air ketaqwaan,

Kau tanam benih2 kesyukuran,

Kau membajakannya dengan keimanan,


Sahabat,

Apakah kau sedari apa hasilnya?

Ungkapan kata-kata,

Tidak boleh mengambari indahnya

Jalinan ukhwah kita,

Ibarat pohon yang rimbun,

Menenangkan jiwa kita,

Sesegar hijau daunan,

Semekar bunga pepohon itu,

Semerah semangat jihad kita bersama,

Pohon apakah itu??? =.=”

Itulah pohon ukhuwah kita bersama,


Sahabat,

Tiada ungkapan perpisahan

Dalam persahabatan,

Walaupun maut menjadi noktahnya,

Kerana seorang sahabat itu,

Terlalu istimewa

dalam doa saudaranya yang lain,

biarpun tanpa bayangnya.


Inni uhibbuki fillah..

Aku mencintaimu kerana Allah..sahabatku^_~


emm...ada bakat tak ana ni?hehehe...
baik ngaku cepat~kalau tak!ana nangishttp://www.emocutez.comsob..sob..sob..
ishk3...ngengada jer emoticon(+ ayat atas tu sekali)



~ <><><><><><><><><><><><><> ^_____^ <><><><><><><><><><><><><> ~




Terubat juga rindu untuk bersama-sama dengan sahabat ana,tadi(merujuk kpd petang tadi) pergi jusco Perda.=.="


wah...~best3!dapat explore "DinoTrek" buat kali ke-2 setelah kali pertama explore di Petrosains Suria KLCC.Akak kat "DinoTrek" tu siap ajak pegi join game lagi.
ana join jugak dengan budak2 lagi tu..hehe...^_^
Tapi........................
dapat saguhati sahaje,err..malu*tutup muka*http://www.emocutez.com kalah dengan budak muda lagi dari anahttp://www.emocutez.com



~ <><><><><><><><><><><><><> ^_____^ <><><><><><><><><><><><><> ~





ada juga join game ni,Akak tu bagi satu botol kaca + straw.
Akak tu suruh angkat botol tu guna straw yang dibagi.
Hemm..agak2 nyer la kan boleh ke angkat botol dengan hanya menggunakan satu straw?
mestilah boleh,buktinya sahabat ana berjaya,setelah kami cuba bergilir-gilir untuk angkat botol tu guna straw.
nak tahu teknik dia macam mana?
kepak straw tu dalam*sambil geledah kotak pensil cari pembaris* = 2cm.
masukkan straw yang telah dikepakkan hujung tu cuma sepanjang 2cm kedalam botol tersebut dan biarkan straw tu tersangkut dalam tu(merujuk kepada bahagian atas botol) dan angkat botol tu setelah straw 2cm tu betul2 muat2 jer dalam hujung botol tu.
resultnya...botol tu boleh diangkat dengan hanya menggunakan straw.
dapat hadiah stiker jenis2 dinasour.
credit to:nur farhana(ana) ->photographer ^_^




~ <><><><><><><><><><><><><> ^_____^ <><><><><><><><><><><><><> ~


Memandangkan kalau ana upload gambar dari file "DinoTrek" ana yang agak banyak tu jadi melambatkan lagi entri ni diterbitkan.Ana gabungkan beberapa gambar dari explorer bersama sahabat di "DinoTrek" dalam satu gambar.Hasilnya seperti dibawah(edit guna "paint" sahaje=.='')




Terasa nak kongsi pula nama2 dinosour yang ada pada sticker ni^_^
bab nak sebut nama tu,hemmm...=.='
hayati lah sendiri nama2 dinosour ni.Tak cukup feeling boleh search kat internet tengok gambar dinosour ni sekali.^_^

~ <><><><><><><><><><><><><> ^_____^ <><><><><><><><><><><><><> ~


http://www.emocutez.comGallimimus
http://www.emocutez.comProtoceratops
http://www.emocutez.comParasaurolophus
http://www.emocutez.comEdmontosaurusAlign Right
http://www.emocutez.comDeinonychus
http://www.emocutez.comTroodon<<---ini senang ingat ^_^
http://www.emocutez.comStegosaurus
http://www.emocutez.comBaryonyx
http://www.emocutez.comElasmosaurus
http://www.emocutez.comCoelophysis
http://www.emocutez.comMuttaburrasaurus
http://www.emocutez.comEuoplocephalus
http://www.emocutez.comDiplodocus


~ <><><><><><><><><><><><><> ^_____^ <><><><><><><><><><><><><> ~

Kebanyakkan nama2 dinosour ni ada "us" di belakangnya..

Merujuk kepada gambar gabungan di "DinoTrek" yang di atas tu,dari kiri atas sekali yang pertama.Nampak?tak jelas?*kejap ye...nak upload* ^_^

LOADING

-

--

---

----

-----

------

-------

--------

----------


~ <><><><><><><><><><><><><> ^_____^ <><><><><><><><><><><><><> ~



~ <><><><><><><><><><><><><> ^_____^ <><><><><><><><><><><><><> ~

Wahhhh.............~

sangat excited nak main "maze" ni.
eeerrkkk...tahu apa itu "maze"??
senang cerita "maze" ni macam gambar kat bawah,beza cuma bentuk tak sama ya..^_^

http://www.printactivities.com/Mazes/Shape_Mazes/Acorn-Maze.gif


Beza nya lagi "maze" kat DinoTrek ni arah berpandukan soalan yang diberi.
Soalan pun mestilah ada kena mengena dengan Dinosour juga.
jawab je benar / tidak.
lepas tu..
pilih la nak belok kiri/kanan?
kalau salah tu,dapat la jalan mati ^_~
Antara soalan yang ana ingat la kan:
1)Adakah dinasour boleh hidup di kawasan gunung berapi?
2)Adakah dinasour boleh makan bunga?<-jwpn dia tidak,ana jawab benar(dapat la jalan mati dlm "maze" tu)
Memang best la,join dengan sahabat ana pulak sekali^_^
last2 dalam "maze" tu kami sesat,kelakar la masa tu sebab main "maze" tu ikut suka je tak baca soalan,main redah je(masa tu cuma ingat nak keluar dari "maze" tu,tolong!!!)^_^

akhirnya,Alhamdulillah..ana berjaya berjaya menemui jalan keluar diikuti sahabat ana yang lain di belakang..... @_@

Sangat berminat untuk jadi "volunteer" di Petrosains,mesti best kan?^_^

http://4.bp.blogspot.com/_4PG-S0V-to0/TRHIoxIRoBI/AAAAAAAAAes/K-vu354YV3g/s1600/DSC01197.JPG


http://www.emocutez.com

p/s:Maaf,jika entri ini tak berfaedah+merapu jer =)